Pećine Ellore: Veličanstveni kompleks hramova isklesanih u stijeni, Indija

Smještene u indijskoj državi Maharashtra, veličanstvene Pećine Ellore su kompleks od 34 hrama uklesana u veliko Charanandri brdo. Dio UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine, Ellora Pećine se sastoje od 12 budističkih, 17 hinduističkih i 5 džainističkih hramova i manastira koji su izgrađeni u periodu između 6. stoljeća prije nove ere i 10. stoljeća poslije nove ere.

Pećine Ellore će zauvijek predstavljati nevjerovatnu ljudsku sposobnost graditeljstva, a u toku izgradnje značile su i mnogo više od toga: zbir hramova je predstavljao vjersku harmoniju koja je u tom periodu vladala Indijom.

Pecine-Ellore-1

Budističke pećine (Vishvakarma) su napravljene prve i one datiraju još iz  500 – 750-te godine prije nove ere. Hindu pećine predstavljaju posve drukčiji stil kreativne vizije i vještine od budističkih pećina, a one su napravljene u periodu između 600-te i 870-te godine poslije nove ere. Na kraju su došle i džainističke pećine (800 – 900), ne tako velike kao predhodne dvije, ali jednako impresivne sa mnoštvom bogato ukrašenih zidova i stropova.

Ove 34 nevjerovatne građevine uklesane u stijeni zauzimaju površinu dugačku oko 2 km. Ellora, sa svojim neprekinutim nizom spomenika, smatra se jednom od prekretnica civilizacije u drevnoj indiji. Ne samo da je Ellora kompleks jedinstveno umjetničko stvaralaštvo i tehnološki poduhvat, već je i najbolji primjer duha vjerske tolerancije koji je nekada vladao drevnom Indijom.

Pecine-Ellore-2

Pecine-Ellore-3

Pecine-Ellore-4

Pecine-Ellore-5

Pecine-Ellore-6

Pecine-Ellore-7

Pecine-Ellore-8

Pecine-Ellore-9

Preporučujemo: 10 Najljepših budističkih hramova

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...