Predstavljamo: Kerim Mušanović, talentovani umjetnik iz Sarajeva

Imali smo čast da razgovaramo i sa vama podijelimo fantastične radove Kerima Mušanovića, mladog umjetnika iz Sarajeva. Uživajte!

Za početak, recite nam nešto o sebi

Ja sam Kerim Mušanović rođen sam 18.12.1991. godine u Višegradu, BiH. Između 1992-1998. godine boravio sam u Njemačkoj, kada smo se ja i moja porodica ponovo vratili u Bosnu u Sarajevo gdje smo do danas ostali. Završio sam Srednju Umjetničku školu 2010. godine i sad trenutno završavam studiranje na Akademiji Likovnih Umjetnosti, smijer slikartsvo.

Kerim-Musanovic-1

Kada ste prvi put otkrili svoju kreativnu stranu i koliko se dugo bavite umjetnošću?

Umjetnosću se bavim još od djetinstva, naravno sva djeca su crtala dok su bila mala, i siguran sam da nisam ništa bolje crtao od druge djece. Ne znam ni sam jednostavno sam ostao na tome i nisam prestajao. Kao dijete dok sam još boravio u Njemačkoj najviše sam volio crtati dinosauruse, to je i jedino što sam crtao, najomiljeniji mi je bio T-Rex.

Kasnije kad sam krenuo u srednju školu počeo sam sa Manga, to me je fasciniralo i prije samo što se nisam usudio to prenijet na papir jer nisam znao kako početi. U to vrijeme sam i gledao Anime serije, kao što su Dragon Ball Z, One Piece i Naruto. A najbolji mi je bio Dragon Ball Z – on mi je uzor sve do dan danas i tada najveća inspiracija da i ja počnem s Manga stripovima, da izmišljam priču, likove i da postanem Anime Artist. Dok sam radio na tome uvijek sam izmišljao zle likove, nikad nisam mogao da stvorim glavnog lika, jer su zli likovi uvijek bili cool i puno moćniji u tim serijama.

Kerim-Musanovic-2

Već dvije godine učestvujete na Sarajevo BETON FEST-u. Možete li nam reći nešto više o tom iskustvu, kao i o samom 3D uličnom slikanju?

Pa prošle godine sam učestvovao i neočekivano uzeo prvo mjesto kao individualni učesnik, proglasen kao prva Street Art zvijezda u BiH, a ove godine sam u organizaciji i žiriju Beton Festa. Iskustvo u svemu tome je bilo stvarno fantastično, dosta toga sam naučio o 3D uličnom slikarstvu i zavolio sam ga, tako da sam poslije ostao aktivan. Odmah poslije Beton Festa radio sam veliku 3D sliku ispred kuće koja je bila duga 8 m a široka 4 m. Bilo je potrebno 4 puna naporna dana posla, a nakon toga učestvovao sam i u drugim grupnim projektima s ostalim članovima iz Betona.

Ove godine počeo sam raditi Murale, 3D slike na zidu, tu sam našao jos veći interes i volju da s tim i nastavim. Kad radite na vertikalnoj povrsini imate dosta mogućnosti i niste ograničeni kao kad radite na asfaltu. Trenutno radim na nekim slikama koje još nisu završene.

Kerim-Musanovic-3

Kako opisujete svoj stil?

Pa moj stil, ne znam kako bih ga opisao :D. Trudim se da mi slike budu realistične, uvijek ganjam taj realizam, npr kad radim portrete onda se trudim da svaki detalj prenesem na papir. Svaka moja slika posjeduje taj jaki kontrast i to volim, a ne volim puno šarenih boja jer je to već kič.

Sve ljude koje zanima moja umjetnost mogu pogledati mnogo više radova  na mojoj Facebook stranici Kerim Musanovic Artworks.

Kerim-Musanovic-4

Šta (ili ko) vas najviše inspiriše?

Najviše me inspirišu filmovi kao što su npr. Transformers, Lord of the Rings, King Kong itd. Filmovi gdje su prikazani svijetovi i likovi koji su potpuno izmišljeni, neki od njih samo opisani riječima u knjigama i zato su meni režiseri kao što su Michael Bay i Peter Jackson genijalci koji stvore nešto što mi uopšte ne možemo ni zamislit, to što oni stvore – e to je meni umjetnost. Drugi izvor inspiracije je muzika. Ona jako utječe na ono što crtam i slikam, npr. kada slušam neku dobru pijesmu desi mi se da paralelno dobijam neke nove ideje.

Obožavam slušati muziku koja se posebno kompunuje za filmove. Najviše slušam Steve Jablonsky i John Williams, oni su komponovali muziku za Transformers, Star Wars, Home Alone, Harry Potter itd. Muzika me jako inspiriše, a pogotovo Linkin Park – to mi je najdraža grupa,veliki sam fan i oni su mi je najveći izvor inspiracije što se tiče muzike.

Kerim-Musanovic-5

Kako provodite svoje slobodno vrijeme, to jest, kada se ne bavite umjetnošću?

Pa slobodno vrijeme provodim baveći se sportom, to je moja druga ljubav. Volim fizičke aktivnosti, vozanje bicikla, plivanje itd. Volim kad sam vani u prirodi. Ovog ljeta sam s kolegom otišao biciklom do Neuma s ciljem da uradimo 3D sliku i da zaradimo nešto novca, ali nam nažalost nisu dali dozvolu 😀

Na kraju, vaša poruka mladim umjetnicima…

Budi ono što jesi. Pokaži svoj stil, svoj talenat. Ako znaš onda to pokaži, a ako ne znaš, znat ćeš jednog dana!

Kerim-Musanovic-6

Kerim-Musanovic-6-2

Kerim-Musanovic-6-3

Kerim-Musanovic-7

Kerim-Musanovic-7-2

Kerim-Musanovic-8

Kerim-Musanovic-9

Kerim-Musanovic-10

Kerim-Musanovic-11

Kerim-Musanovic-12

Kerim-Musanovic-13

 

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,