Prekrasna Mramorna kapela, Čile

Jezero General Carrera (čileanska strana) ili jezero Buenos Aires (argentinska strana) je jezero koje se nalazi na granici Argentine i Čilea, a većinskim dijelom zvanično pripada Čileu. Jezero je ledenjačkog porijekla, zbog čega i ima nebesko plavu boju, a okruženo je Andskim masivom.

U jezeru se nalazi nekoliko prekrasnih mramornih pećina, od kojih su najpoznatije Mramorna pećina, Mramorna katedrala i nešto manja ali istaknutija Mramorna Kapela (Capilla de Mármol).

Mramorna-kapela-0

Ova neobična geološka formacija se nalazi u središtu jezera, a predstavlja skupinu manjih pećina, stupaca i tunela formiranih u monolitu od mramora. Tokom posljednjih 6200 godina, valovi su oblikovali ovaj mramorni monolit koji strši iz vode pretvarajući ga u prizor koji je postao jedna od najznačajnijih turističkih znamenitosti regije.

Iako je vrijeme u ovom području Čilea i Argentine uglavnom hladno i vlažno, samo jezero ima sunčanu mikroklimu zbog čega je ovdje vrijeme gotovo uvijek lijepo i ugodno. Do jezera se može relativno lako stići sa argentinske strane, ili nešto težim putem sa čileanske.

Mramorna-kapela-2

Mramorna-kapela-3

Mramorna-kapela-4

Mramorna-kapela-6

Mramorna-kapela-7

Mramorna-kapela-8Više o mramornim pećinama  u Čileu

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,