Prekrasne palme Cocora doline (najviše palme na svijetu)

Cocora Dolina (španjolski: Valle de Cocora) je dolina koja se nalazi u Centralnim Cordillera planinama Anda u Kolumbiji. Ime “Cocora” je dobila po princezi, kćerki lokalnog poglavice, a ono doslovno znači “Zvijezda vode”.

Ova dolina koja se nalazi na nadmorskoj visini od 1.800 do 2.400 metara je ‘kapija’ koja vodi do Nacionalnog Parka Los Nevados, a također je i dom Nacionalnom simbolu Kolumbije, prekrasnim i neobičnim najvišim palmama na svijetu – Palma de cera del quindio (Ceroxylon quindiuense), ili Palmama voska.

palme1

Iako se pojedinačne palme mogu pronaći diljem Kolumbije u vrtovima i parkovima, njihovo pravo prirodno stanište je isključivo  Cocora dolina. U jednom periodu, ovim prekrasnim palmama je prijetio nestanak sa planete, zbog pretjeranog korištenja voska koji proizvode, drveta i voća kojim se hrani stoka. Od kako su prepoznate kao Nacionalno drvo i Nacionalni simbol, Vlada Kolumbije ih je stavila pod strogu zaštitu.

Palma de cera del quindio obično narastu do 50 metara u visinu, a ponekad čak i do 60 metara. Pored toga što su najviše palme na svijetu, one su i najviše jednostupne biljke, a svaka od njih živi oko 120 godina.

palme2

palme3

palme4

palme5

palme6

palme7

palme8

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,