Råbjerg Mile: Putujuća dina u Danskoj

Iako na prvi pogled može zvučati nestvarno, ali i u Evropi postoje velike putujuće dine koje podsjećaju na minijaturne verzije afričkih pustinja. Francuska Dune du Pyla je najveća u Evropi, a velike dine se mogu pronaći i u Litvi kod Nide i u Nacionalnom parku Slowinski u Poljskoj.

Råbjerg Mile je najveća putujuća dina Sjeverne Evrope. Nalazi se u Danskoj i zauzima područje od oko 1 km2. Visoka je 40 metara i sadrži 4 miliona m3 pijeska.

Preporučujemo: Jedinstveni prirodni fenomen: Pustinja u sred ledenog Sibira

Rabjerg-Mile-0

Geolozi nazivaju ovakve pojave putujuće dine jer vjetar pomjera pijesak i dine se kreću u njegovom smijeru. Råbjerg Mile je formirana prije ca 300 godina u Skagerraku, a danas se već nalazi u području između Skagena i Frederikshavna. U prosjeku, putujuća dina Råbjerg Mile (4 miliona kubnih metara pijeska!) pređe 18 metara godišnje.

Dok se većina putujućih dina stabilizuje sadnjom, Råbjerg Mile je puštena da se kreće kako bi buduće generacije mogle shvatiti ovu pojavu. Ona je danas i poznata turistička lokacija koju svake godine posjeti više od 250,000 turista.

Rabjerg-Mile-1

Rabjerg-Mile-2

Rabjerg-Mile-3

Rabjerg-Mile-4

Rabjerg-Mile-5

Rabjerg-Mile-6

Rabjerg-Mile-7

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,