Rouketopolemos: Nesvakidašnja tradicija na otoku Chios, Grčka

Rouketopolemos (“Rat raketa”) je tradicija koja datira još iz 19. stoljeća, a u kojoj učestvuju dvije suparničke župe na grčkom otoku Chios u gradu Vrontados, koje slave Vaskrs na jedan kranje neobičan način: dok se u dvije crkve odvija liturgija, stanovnici otoka gađaju crkveno zvono suparničke župe sa hiljadama ručno napravljenih plamenih projektila.

Kada Sunce zađe uoči Vaskrsa, članovi Angios Marcosa i Panaghiji Ereithiani crkve započinju sa tradicionalnim ‘ratom’ lansirajući na desetine hiljada malenih raketica prema suparničkoj crkvi koja bude omotana žičanom mrežom (sve osim zvona) kako bi se zaštitila od oštećenja. Cilj je jednostavan: pogoditi protivničko crkveno zvono – ali pošto je u moru raketa nemoguće odrediti pobjednika, i jedna i druga strana na kraju slave, pa se tako iz godine u godinu osigurava i revanš.

Rouketopolemos-1

Porijeklo ove tradicije je nepoznato, ali se vjeruje da je započela kao čin prkosa otomanskim okupatorima tokom 19. stoljeća. Postoje dvije verzije priče: U prvoj, otočani su počeli ispaljivati svoje rakete nakon što su im zapljenjeni topovi, a druga verzija kaže kako su mještani ispaljivali rakete na dvije crkve kako bi zaštitili ostale stanovnike otoka koji su bili u crkvi (navodno, rakete su držale Osmanlije podalje od crkve).

Većina stanovnika Vrontadosa, razumljivo, i ne odobrava ovu tradiciju u kojoj i do 80.000 nestabilnih raketa vrišti preko neba i zabijaju se u zvona njihovih crkava dok oni pokušavaju da prisustvuju liturgiji unutra.

Rouketopolemos-2

Rouketopolemos-3

Rouketopolemos-4

Rouketopolemos-5

Rouketopolemos-6

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: