Salar de Uyuni: prekrasno mjesto gdje se spajaju nebo i zemlja

Da li ste ikada željeli posjetiti neki drugi planet radi potpuno novog doživljaja okruženja? Ako jeste, više ne morate čekati da svemirske agencije napokon omoguće komercijalne letove na druge planete, dovoljno je samo da odete do Bolivije, i uživate u iskustvu koje sigurno nikada nećete zaboraviti.

Salar de Uyuni u Boliviji je jedan od rijetkih pejzaža na planeti Zemlji gdje možete osjetiti da se nalazite u nekom sasvim drugom dijelu svemira.

Salar de Uyuni, Bolivija, nije samo najveća slana ravnica na svijetu, već je ujedno i jedno od najvećih i najtačnijih ogledala na svijetu. Zbog svoje ogromne ravnice i razine litija, kada ovdje padne kiša, cijelo područje postane gigantsko ogledalo koje reflektuje nebo, sa varijacijom od samo nekoliko postotaka.

Salar-de-Uyuni1

Ovo mjesto je ogromno. Zauzima više od 12.000 kilometara kvadratnih, što ga čini najvećom slanom ravnicom na svijetu. Salar de Uyuni je star oko 40.000 godina, a na ovoj lokaciji je nekada bilo veliko jezero Minchin. S vremenom jezero presušilo, a u blizini su još uvijek ostala dva jezera Uru Uru i Poopó. Po nekim pretpostavkama, ovdje ima oko 10 milijardi tona soli, a svake godine ljudi uzmu oko 25.000 tona.

Salar de Uyuni je samo još jedan u nizu nevjerovatnih i nestvarnih krajolika na našoj prekrasnoj planeti…

Salar-de-Uyuni2

Salar-de-Uyuni3

Salar-de-Uyuni4

Salar-de-Uyuni5

Salar-de-Uyuni6

Salar-de-Uyuni7

Salar-de-Uyuni8

Salar-de-Uyuni9

Salar-de-Uyuni10

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,