Šarena solana San Francisco zaljeva

San Francisco zaljev je poznat po mnogim prirodnim ljepotama, ali ništa se ne ističe tako kao šarene solane čija se prava ljepota može vidjeti tek iz aviona (ili neke druge letjelice).

Solana je pogon dizajniran za industrijsko dobivanje morske soli. Ovaj proces zahtjeva niz jezera za isparavanje u kojima se voda prebacuje iz jednog u drugi, sve dok posljednje jezero u nizu ne postane potpuno zasićeno otopinom soli. Cijeli proces isparavanja započne u proljeće, a sol se iz posljednjeg jezera vadi u jesen u procesu koji se zove berba soli.

solane-1

Mikroorganizmi koji žive u slanim jezerima odgovorni su za njihovu boju koja može varirati od plave, pa sve do ružičaste, a brojni slični primjeri se mogu pronaći i u prirodi gdje izuzetno slana jezera postaju crvena ili ružičasta. Boja označava salinitet jezera i vrstu mikroorganizama koji se u njemu razmnožavaju, a najbrojniji su Synechococcus, Halobacteria i Dunaliella, koji najviše i utječu na boju.

Alge i drugi mikroorganizmi koji žive u šarenim jezerima San Francisco zaljeva stvaraju temelj za bogat ekosistem koji podržava više od milion ptica i drugih divljih životinja. U isto vrijeme, mikroorganizmi poboljšavaju kvalitetu vode, a samim time i kvalitetu soli.

solane-2

solane-3

solane-4

solane-5

solane-6

solane-7

solane-8

solane-9

solane-10

solane-11

solane-12

Preporučujemo: Salina Turda: Rudnik soli pretvoren u turističku atrakciju, Rumunija

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,