Smrotonosne ubojice kao umjetničke slike

Izgledaju kao djela moderne umjetnosti, ali ove nevjerojatne slike zapravo pokazuju neke od svjetskih najsmrtonosnijih bolesti – uključujući Crnu Smrt i antraks. Mnoge od bakterija na slikama mogu imati razarajući efekat na ljudskom tijelu i izazvati velike epidemije.

No, ove nevidljive golim okom, ubojite bakterije, mogu biti prikazane i u sasvim drugom svjetlu – kao savremena umjetnost koja visi na zidu muzeja.

Uz pomoć nevjerojatno snažnog mikroskopa, svaka može biti uvećana desetine hiljada puta. A uz boju dodanu od strane digitalnih umjetnika u saradnji sa naučnicima, rezultati su fascinantni. Slike su snimili Njemački naučni fotografi iz Eye of Science koristeći najnoviju high-tech opremu.

Bolesti, koje su se proširile na ljude kao divlja vatra na suhom polju, čine se bezopasnim kada ih posmatramo iz drugačije perspektive.

Mark Abbott iz Science Photo Library, izjavio je: “U prošlosti su ovakve slike bile korištena isključivo za istraživanje. Ali, javnost je za njih pokazala interes, kada su predmeti poput CD-a, insekata i virusa staviljeni pod mikroskop. Uzorci dolaze iz svih krajeva svijeta. Uzorci, koji su nevidljivi golim okom, prekriveni zlatnim listom, a zatim stavljeni pod mikroskop.“

Ukoliko želite vidjeti još umjetnosti pod mikroskopom, preporučujemo i Mikro čudovišta i Alkohol pod mikroskopom.

Male boginje

Male boginje

meningokokne meningitisa

Meningokokne meningitisa (uvećano 33000 puta)

streptokoke pneumonije

Streptokoke pneumonije (uzrokuje upalu pluća)

ebola

Virus Ebole (uvećan 12,500 puta)

Kuga

Bakterija Kuge (Yersinia pestis) koja je uzrokovala kugu u Evropi sredinom 14. stoljeća poznatu kao “Crna Smrt” i Veliku Kugu u Londonu 1664. – 1665. godine.

Esherihia Coli

Esherihia Coli (uvećana 17,000 puta)

Polio

Polio-virus: Uzrokuje Dječiju paralizu / Poliomyelitis (uvećan 90,000 puta)

Antrax

Antrax (uvećan 18,300 puta)

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...