Speleonectes tulumensis – prva poznata otrvona vrsta rakova

Do sad je otkriveno oko 70.000 vrsta rakova (Crustacea) – skupine zglavkara (člankonošci) koja obuhvaća, jastoge, škampe i rakove, a sve donedavno, vjerovalo se da ni jedna vrsta nije otrovna. Ovo je uvijek izdvajalo rakove od ostalih zglavkara, najobimnije i najraznovrsnije grupe životinja koja uključuje na desetine hiljada otrovnih vrsta.

Nedavno, biolozi su otkrili izuzetak u porodici – Speleonectes tulumensis, sićušne životinjice koje izgledom više liče na stonoge nego na rakove. Oni su prvi put naučno opisani u ranim 1980-im godinama, ali zbog nepristupačnosti njihovom životnom staništu (pećine Meksika i Srednje Amerike) niko ih nikada nije ozbiljnije proučavao.

Nakon što su odlučili da konačno malo bolje prouče ovu vrstu, biolozi iz Natural History Museum-a u Londonu otkrili su da Speleonectes tulumensis imaju igličaste očnjake na obje strane svoje glave, svaki pričvršćen na spremnik okružen mišićima koji mogu pumpati tekućinu kroz očnjake. Duboko unutar rakova tijela, oni su također pronašli i žlijezde koje proizvode otrov smješten u spremnicima.

Speleonectes-tulumensis-1

Pored toga što su jedina (poznata) otrovna vrsta rakova, njihov otrov se razlikuje i od ostalih pripadnika šire porodice (zglavkara).  Dok neki pauci, primjerice, koristite otrov koji se sastoji od sićušnih neurotoksičnih proteina, Speleonectes tulumensis proizvodi otrovni koktel u kojem dominiraju veći enzimi koji razgrađuju egzoskelet svog plijena i uništavaju proteine ​​u njihovim tijelima. Prema dosadašnjim nalazima istraživača, njihov otrov više podsjeća na zmijski nego na bilo koji drugi otrov pronađen među njihovim rođacima zglavkarima. Ali, ipak postoji jedna sličnost – oni također u svom koktelu sadrže i neurotoksin koji paralizira žrtve, a on je gotovo identičan onome koji proizvode pauci.

Još uvijek nije poznato zašto je baš ova vrsta postala otrovna, ali naučnici vjeruju da ostali rakovi jednostavno nisu imali potrebu za razvijanjem toksičnosti – nisu predatori, a jedini veći plijen koji ikada pojedu je leš neke ribe (ili druge životinje). Speleonectes tulumensis ipak žive u mnogo okrutnijem okruženju u kojem se ne može pronaći izobilje hrane, te u kojem je ovakva vrsta odbrane od predatora neophodna za opstanak vrste.

Preporučujemo: 5 Najsmrtonosnijih prirodnih supstanci na svijetu

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,