Categories: Sci-Tech

Stvorena je i prva ‘virtuelna bakterija’

Naučnici su stvorili prvu “virtuelnu” bakteriju koja oponaša način na koji ovaj organizam radi. Uspješan spoj tehnologije i nauke bi mogao uveliko pomoći pri razumjevanju raznih bolesti i pronalaska novih ljekova i tretmana.

Kompjuterski program razvijen od strane istraživača na Stanford-u je identična replika Mycoplasma genitalium bakterije, uključujući njen DNA, kao i sve ostale dijelove njene ćelije.

Naučnici se nadaju da će im ovaj kompjuterski kod pomoći pri otkrivanju genetskih uzroka bolesti i novih terapija koje bi mogle spriječiti ili liječiti bolest.

Prof Markus Covert, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Cell, izjavio je za BBC: “Javnost je čula za novo otkriće ‘rak gena’… rak nije problem jednog gena. Postoji hiljade faktora, vrlo vomplikovanih za nas da bi još uvijek mogli razumjeti takvu bolesti, ono što trebamo, je da se vratimo na početak i pokušamo shvatiti jednu jedinu ćeliju.”

Da bi razumjeli kompleksnost ćelije prof. Covert, i njegov tim odlučili stvoriti cjelokupan životni ciklus Mycoplasma genitalium, spolno prenosivog parazita, koji je izabran zbog svoje biološke jednostavnosti.

This website uses cookies.