The Hall of Mosses: Bajkovita šuma prekrivena mahovinom, SAD

The Hall of Mosses (“Dvorana mahovina”) je kratka pješačka staza koja se nalazi se u kišnoj šumi Hoh na zapadu savezne države Washington, SAD. Šuma je ispunjena starim drvećem kao što su javor i smreka, čije su grane su prekrivene debelim slojem mahovine.

Na kišnu šumu Hoh godišnje padne oko 4 metra kiše tokom zimske sezone, zog čega cijela šuma ima jako bujnu vegetaciju. Zbog obilja vode i hranjivih tvari u tlu, mnoga stabla imaju kratke korijene koji se ponekad ne mogu čvrsto držati za tlo i koji se tokom obilnih padavina često i prevrnu.

Suma-prekrivena-mahovinom-1

Mahovina i paprat pokrivaju gotovo sve površine ove šume, uključujući i živa i srušena stabla i grane, dajući nestvarnu i bajkovitu dimenziju ovoj zadivljujućoj šumi.

Kišna šuma Hoh se nalazi u Pacific Northwest prašumi koja je jedan od najboljih preostalih primjera umjerenih kišnih šuma u SAD-u i jedno od najpopularnijih odredišta regije. Osim mahovine (zbog koje je i postala jako popularna), ova šuma također pruža priliku posjetiteljima da uživaju u bogatoj vegetaciji i raznovrsnom životinjskom svijetu.

Suma-prekrivena-mahovinom-2

Suma-prekrivena-mahovinom-3

Suma-prekrivena-mahovinom-4

Suma-prekrivena-mahovinom-5

Suma-prekrivena-mahovinom-6

Suma-prekrivena-mahovinom-7

 

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,