Tvrđava Koka: Savršen spoj zapadne i maurske vojne arhitekture, Španija

Tvrđava Koka (poznata i kao Dvorac Koka) se nalazi u istoimenom gradu u provinciji Segovija, Španija. U 15 stoljeću su je izgradili Nadbiskup od Segovije i Don Alonso de Fonseca, tadašnji vladar Koke i Alaejose. Tokom pobune u Comunerosu (kada se Kastilja pobunila protiv kralja), ona je ostala vjerna Charlesu V.

U Španiji se može pronaći mnogo arhitektonskih zdanja koja prikazuju spoj islamske i zapadne arhitekture, ali Koka je možda i jedan od najboljih primjera gotičkog i mudejarskog stila. (Mudéjar je skupni naziv za Maure, ili općenito muslimane iz pokrajine Al-Andalus koji su nakon rekonkviste odlučili ostati na teritoriju kršćanske Španjolske.)

Tvrdjava-Koka-1

Tvrđava je sastavljena od dva kvadratna vanjska zida širine 2,5 metra, koji su ispujeni hodnicima i vratima. Oba zida imaju poligonalne kule na uglovima, a okružuje ih suhi duboki jarak. Upravo je zbog ovakvog stila arhitekture Tvrđava Koka već stoljećima poznata kao ‘neosvojiva’.

Za razliku od većine vojnih utvrda, Koka ima jako luksuzan i raskošan interijer ispunjen maurskim ukrasima. Zbog svog veličanstvenog izgleda, više se koristila kao palača nego kao utvrda.

Tvrđava Koka je danas poznata kao kruna mudejarskog vojnog arhitektonskog stila.

Tvrdjava-Koka-2

Tvrdjava-Koka-3

Tvrdjava-Koka-4

Tvrdjava-Koka-5

Tvrdjava-Koka-6

Tvrdjava-Koka-7

Tvrdjava-Koka-8

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...