Uređaj koji ‘hvata zrak’ bi mogao postati ključni alat za rješavanje klimatskih promjena

Uređaj koji može apsorbirati ugljični dioksid izravno iz zraka, na hiljade puta bolje od stabla, nedavno je predstavljenu Velikoj Britaniji. Tehnologiju je razvio profesor Klaus Lackner na Sveučilištu Columbia, a uređaj bi mogao biti u upotrebi već 2018. godine.

“Naš cilj je da proces koji traje 100.000 godina završimo za 30 minuta”, kaže Lackner.

Korištenje ovih umjetnih stabala za uklanjanje CO2 iz zraka, a zatim pohranjivanje istog ispod zemlje, bi pomoglo u samnjenju koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi. CO2 zarobljen od strane uređaja se također može koristiti i za recikliranje ugljika, koji se može iskoristiti kao sirovina za proizvodnju alternativnih goriva.

uredjaj koji hvata zrak

Osnovna ideja za Lacknerov projekat je nastala kao posljedica naučnog projekta osmih razreda i njegove kćerke Claire koja je učestvovala na istom. Otac i kći su napravili osnovni uređaj koji je mogao zarobiti polovicu ugljičnog dioksida koji je prolazio kroz epruvetu, što je kćerki donjelo prvo mjesto, ocu ideju za tehnologiju, a čovječanstvu revolucionarni način na koji pristupamo borbi protiv klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

Dr. Tim Fox, koji se nalazi na čelu Environment at the Institution of Mechanical Engineers poručuje: “Ovaj uređaj pokazuje da ova revolucionarna tehnologija funkcioniše. Ono što nam je sada potrebno od Vlade i industrije nije ogromna količina sredstava, već strateški smjer u kojem bi se ova tehnologija mogla uklopiti u strategiju za rješavanje klimatskih promjena.

Tehnologija za hvatanje zraka se može nositi sa bilo kojom vrstom CO2 emisije iz svih izvora. Pored prečišćavanja trenutno zagađenog zraka, tehnologija bi mogla poslužiti i novim velikim projektima koji žele da njihovi proizvodi oslobode što manje CO2 u atmosferu, kao što su nove elektrane ili tvornice.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...