Velika Plava Rupa, Belize

Velika Plava Rupa je velika podvodna rupa za koju istraživači vjeruju da je i najveća rupa na svijetu ove vrste. Udaljena je oko 100 km od Belize, male srednjoameričke države na obali Karipskog mora.

Lako je prepoznatljiva i uočljiva po svom gotovo savršenom kružnom obliku i modro plavoj boji. Široka je gotovo 300, a duboka oko 125 metara. Nalazi se u središtu jednog atola koji se zove Svjetionik Greben, i okružena je plitkom, tirkizno-obojenom lagunom.

Velika-Plava-Rupa1

Ponor se izvorno formirao kao pećina tokom posljednjeg ledenog doba, u vrijeme kada je razina mora bila znatno niža. Kako je nivo oceana počeo rasti, pećina je potopljena te se na kraju potpuno kolapsirala, stvarajući “vertikalnu pećinu” u oceanu. Upravo zbog toga, mjesto je popularno među roniocima koji žele da vide ove geološke formacije koje sada leže na dnu mora.

Ove geološke formacije iz posljednjeg ledenog doba su još uvijek vidljive, a prema riječima ronilaca, što dublje ronite, voda postaje sve bistrija, a formacije sve jasnije. Velika Plava Rupa je dio većeg Koraljnog grebena Belizea, zaštićenog od strane svjetske baštine Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Velika-Plava-Rupa2

Velika-Plava-Rupa3

Velika-Plava-Rupa4

Velika-Plava-Rupa5

Velika-Plava-Rupa6

 

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,