Voće koje (vjerovatno) nikada niste probali – 3. dio

Došli smo i do trećeg dijela posta u kojem predstavljamo neobično voće (za naše prostore) koje vjerovatno nikada niste probali, te za koje možda nikada niste ni čuli, a koje se u nekim krajevima svijeta svakodnevno konzumira.

Preporučujemo:

Voće koje (vjerovatno) nikada niste probali – 1. dio

Voće koje (vjerovatno) nikada niste probali – 2. dio

 

10. Java šljiva

java-sljiva

Java šljiva (Syzygium cumini) je jako popularno voće na Filipinima, gdje je poznato kao ‘duhat’. Njegov okus se opisuje kao kombinacija slatkog i blago kiselog, a nakon konzumiranja jezik dobije jaku ljubičastu boju.

Java šljiva se koristi za kontrolu dijabetesa, te u kineskoj medicini za bolesti probavnog sistema. Ovo voće sadrži visoke razine vitamina C i vitamina A, a čak se i njegovo lišće koristi za kontrolu krvnog tlaka i upale desni.

 

9. Vodena jabuka

vodena-jabuka

Vodena jabuka (Syzygium samarangense) rasta na  malajskom poluotoku gdje je poznata i kao jambu air, lembu, voštana jabuka, ljubavna jabuka…

Unatoč svom imenu, vodena jabuka nema nikakve veze sa jabukama koje su popularne u našim krajevima. Vodene jabuke imaju okus koji najviše podsjeća na krušku, a odnos vode i mesa se poredi sa lubenicom. Iako se može jesti sirova, uglavnom se koristi kao dodatak salatama ili nekim drugim blagim jelima.

 

8. Soursop

Soursop

Soursop (Annona muricata) je voće koje raste u Meksiku, na Kubi, u Srednjoj Americi, na Karibima i sjevernom dijelu Južne Amerike.

Ovo voće je bogato vitaminima B i B2, kao i vitaminom C. Neka preliminarna istraživanja sugerišu da soursop ima potencijal za liječenje nekih infekcija, a na internetu se može pronaći i informacija o tome kako ovo voće može izliječiti i neke vrste tumora – mada ta infromacija nikada zvanično nije potvrđena u laboratorijama ili kliničkim testovima. Ovo voće se često koristi kao dodatak salatama, shakeovima, sokovima, slatkišima… a u zemljama u kojim raste često se prodaje na ulicama.

 

7. Nipa

nipa

Nipa (Nypa fruticans) je voće koje raste na nipa palmama duž obala Indijskog i Pacifičkog oceana. Voće se često konzumira na Filipinima i u Maleziji gdje se od njega pravi i popularno alkoholno piće tuba, bahal ili tuak.

Sjemenke nipe su poznate kao Attap chee, a u gore navedenim državama se koriste kao dodatak desertima. Pored toga što je jestivo, ovo voće je i odlična glavna sirovina za dobivanje biogoriva.

 

6. Lúcuma

lucuma

Lúcuma (Pouteria lucuma) je voće koje raste u dolinama Perua. Bogato je vlaknima, vitaminima B1, B2 i B3, mineralima, kao i antioksidansima.

Lúcuma ima izrazito suho meso koje posjeduje jedinstveni okus opisan kao mješavina javora i slatkog krompira. Često se suši kako bi se od njega dobio prašak koji se dodaje u kolače, sladolede ili shakeove.

 

5. Guava

guava

Guava (Psidium guajava) raste na malom drveću širom Meksika, na Karibima, te Srednjoj i Južnoj Americi.

Ovo voće ima sladak okus, bogato je vitamonom C, a kada se jede poprilično je tvrdo i hrskavo. Guava (poznata i kao guava jabuka) se uglavnom jede sirova, izrezana na kriške i umočena u šećer. Pored prehrane, guava se koristi i u proizvodnji šampona i sapuna zbog svog jakog i ugodnog mirisa.

 

4. Bodljikava kruška

bodljikava-kruska

Opuntia /opuncija (lat. Opuntia) je rod kaktusa koji broji više od 250 vrsta koji većinom potječu iz Amerike. Plodovi opunite se zovu bodljikave kruške, jestivi su, koriste se u medicinske svrhe, a dodaju se kolačima i želeima.

S obzirom da raste na kaktusu, nije uvijek jednostavno doći do bodljikave kruške. Ali ipak se isplati uložiti malo napora, s obzirom da je nagrada slatka voćka koja miriše kao lubenica i koja je puna vitamina C, vlakana i kalija.

 

3. Feijoa

Feijoa

Feijoa (Acca sellowiana) prirodno raste na visoravnima južnog Brazila, istočng Paragvaja, Urugvaja, Argentine i Kolumbije.

Okus ovog voća je opisan kao sladak i aromatičan, a najukusnije je kada sam padne na tlo. Feijoa je puna vitamina C, te malo manje vitamina B. Jako je ukusno kada se skuha, a zbog svog primamljivog mirisa, često se koristi u kozmetičkim preparatima.

 

2. Yangmei

Yangmei

Yangmei (Myrica rubra), što u prijevodu sa kineskog znači ‘planinska breskva’ je vrsta jagode sa porijeklom iz Kine.

Može se jesti sirovo, sušeno, konzervisano i natopljeno u baijiu (Kineski liker), a od njega se također prave i alkoholna pića. U Evropi se može pronaći sok od Yangmei koji se prodaje pod imenom “Yumberry”. Ovo voće ima jako široku primjenu. Pored navedenog, od njega se prave i džemovi, dodaje se jogurtima, kao i mnogim drugim jelima i pićima.

 

1. Akebi

Akebi

Akebi (Akebia quinata) raste u sjevernom Japanu i sazrijeva tek kasno u jesen. Raste na divljoj lozi i, za mnoge Japance, ono je simbol promjene godišnjih doba.

Kada je voće zrelo i spremno za jesti, ono se samo ‘otvori’. Dok je unutrašnjost jako slatka, kora je opet gorka, ali se i ona koristi u prehrani. Listovi se koriste za čaj, a od stabljike na kojoj akebi raste pletu se korpice.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,