White Pocket: Psihodelični krajolik Nacionalnog Spomenika Vermillion Cliffs, SAD

White Pocket je izolirani, psihodelični krajolik skriven u pustinjskom prostranstvu Nacionalnog Spomenika Vermillion Cliffs u blizini granice Arizone i Utaha (SAD). Do njega je jako teško doći, ali svi se posjetitelji koji su ovdje bili slažu da ih podsjeća na nestvarni krajolik na nekoj stranoj planeti.

Ovaj psihodelični krajolik se sastoji od pješčenjaka u kojem se miješaju razne boje: bijela, žuta, crvena, narančasta i ružičasta. Pored boja tu su i neobični oblici: uvale koje se ponekad napune vodom, izbočine u obliku gljiva i mnoštvo valovitih i uvijenih stijena.

White-Pocket-1

Neobične geološke karakteristike White Pocketa nije lako objasniti. Postoji više teorija o tome kako je ovaj psihodelični krajolik mogao nastati, a jednu koja se izdvaja dao je geolog Marc Deshowitz, koji je proučavao White Pocket možda i više nego iko drugi. On smatra da je krajolik rezultat ogromne pješčane mase koja je, potaknuta potresom, brzo putovala sa vrha dine u dolinu. Kako je masa skliznula, ona je sa sobom pokupila komade laminiranog pijeska koji se pomiješao sa izvornom masom. Pijesak je na kraju pao u veliku oazu, gdje je sa sobom ‘pokupio’ i bijeli pijesak.

White Pocket je dugo vremena bio relativno nepoznat, sve dok National Geographic nije objavio priču u kojoj se našlo nekoliko izvrsnih fotografija krajolika. Od tada turizam cvjeta u ovom udaljenom, psihodeličnom i nepristupačnom kraju svijeta.

White-Pocket-2

White-Pocket-3

White-Pocket-4

White-Pocket-5

White-Pocket-6

White-Pocket-7

White-Pocket-8

White-Pocket-9

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,