Wuhua Hai: Duša Nacionalnog parka Jiuzhaigon, Kina

Okruženo netaknutom prirodom, ispunjeno kristalno čistom vodom, Wuhua Hai ili Jezero pet cvjetova, je ponos kineskog Nacionalnog parka Jiuzhaigon (‘Dolina devet sela’). Duboko samo 5 metara, ovo jezero je poznato kao Duša Jiuzhaigona.

Plitko jezero blista različitim nijansama boja, a zbog velike čistoće vode, sva drevna stabla (stara stotinama godina) koja leže na dnu su jasno vidljiva. Zapravo, cijeli Jiuzhaigon je prepun očaravajućih plavih, zelenih, tirkiznih i višebojnih jezera. U njemu se također nalaze kristalno čiste rijeke, vodopad širok 300 metara, te bogata flora i fauna.

Glavni krivac za višebojni efekat je kalcijev karbonat koji se nalazi u jezeru i koji u zavisnosti od polažaja posmatrača, te položaja i intenziteta Sunčeve svjetlosti mijenja boju.

Jezero-pet-cvjetova-1

Wuhua Hai je jedno od legendarnih 108 Haizi (kineski za ‘sin mora’), ili raznobojnih jezera u nacionalnom parku koja su, prema legendi, nastala nakon što je drevna božica ispustila ogledalo koje je dobila na poklon od svog ljubavnika. Ogledalo se razbilo na 108 dijelova, a od njih su se formirala ova predivna jezera.

U blizini Jezera pet cvjetova, kojeg mještani smatraju svetim, živi više od 140 vrsta ptica, te mnoštvo egzotičnih biljaka i životinja, a među njima i ugrožene velike pande. Okruženo je gustom šumom i vegetacijom koja je ostala netaknuta hiljadama godina.

Jezero-pet-cvjetova-2

Jezero-pet-cvjetova-3

Jezero-pet-cvjetova-4

Jezero-pet-cvjetova-5

Jezero-pet-cvjetova-6

Jezero-pet-cvjetova-7

Jezero-pet-cvjetova-8

Preporučujemo: Neobično Loktak ‘plutajuće’ jezero, Indija

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,