Zaljev komaraca, najbioluminiscentnija vodena površina na svijetu

Puerto Mosquito (Zaljev komaraca) se nalazi na južnoj obali otoka Vieques, Portoriko. Ovaj čarobni zaljev je 2008. godine službeno proglašen najsjajnijom, odnosno najbioluminiscentnijom zabilježenom površinom vode na svijetu (Guinnessova knjiga rekorda).

Bioluminiscencija je oblik prirodnog svjetla koje stvaraju živi organizami pretvaranjem unutarnje hemijske energije u svjetlost. Svjetlo u Zaljevu komaraca stvaraju sićušni organizmi koji se zovu dinoflagelate (Pyrodimium bahamense), a ovaj zaljev ima nevjerovatan broj ovih svijetlećih organizama – oko 160.000 po jednoj litri vode. Iako su mikroskopske, radijus svjetla koje emituju je sto puta veći od njihovih tijela, zbog čega u velikom broju i izgledaju kao kao podvodni aurora borealis.

Zaljev-komaraca-1

Kada su uznemireni, ovi mikroskopski organizmi reaguju emitirajući plavo-zeleno svjetlo koje traje samo jednu desetinu sekunde – ali kada ovo čine milioni organizama, Zaljev komaraca se pretvori u pravi podvodni spektakl i turističku atrakciju.

Vlasti su zabranile plivanje u zaljevu kako bi osigurali da i naša djeca i buduće generacije mogu uživati ​​u ovom prirodnom čudu koje je svrstano u top 50 najromantičnijih lokacija na svijetu.

Zaljev-komaraca-2

Zaljev-komaraca-3

Zaljev-komaraca-4

Zaljev-komaraca-5

Preporučujemo: Prekrasan rijedak prizor: Bioluminiscencija u Gippsland jezerima

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...