Zašto vukovi zavijaju na Mjesec?

Vuk koji zavija na Mjesec postao je ikonična slika našeg vremena, uglavnom zahvaljujući crtanim filmovima uz koje smo odrastali. Često ćete pronaći fotografije i video snimke sa vukom i velikim punim Mjecesom u pozadini, a u šali, mnogi ljudi će oponašati vuka i zavijati kada ugledaju pun Mjesec.

No, da li ste se ikada zapitali da li vukovi zaista imaju nešto protiv Mjeseca? Istina je ipak malo drugačija od one uz koju smo odrastali.

Vukovi su noćne životinje, što znači da su najaktivniji tokom zore i sumraka, tako da nije ni čudo što ih često viđamo sa Mjesecom u pozadini. Kada zavijaju, vukovi podižu njušku prema nebu. Ali, vukovi zavijaju na isti način i tokom dana.

Vukovi podižu njušku prema nebu kako bi maksimizirali akustiku poziva (zavijanja) koji se može čuti na udaljenosti od preko 6 kilometara. Za vukove, zavijanje je izuzetno važno. Ono im služi kao ljepilo koje drži čopor zajedno. S obzirom da jedan čopor vukova pokriva ogromno područje, oni se često razdvajaju kako bi imali veće šanse da ulove plijen. Kada se to konačno desi, vukovi počinju zavijati i prizivati ostale vukove na gozbu.

vuk1

Zavijanje im služi i da upozore druge čopore da se drže podalje od njihove teritorije. Ponekad su vukovi i neobično tihi. To uglavnom znači da spremaju napad na drugi čopor tako što će im se prišunjati i napasti ih iz zasjede. Činjenica je da je glavni uzrok smrti vukova – drugi vukovi.

Svaki vuk zavija drugačije. To znači da oni mogu prepoznati jedni druge i u najtamnijim noćima. Alfa mužijaci i veći vukovi proizvode dublje tonove, dok niže rangirani vukovi u čoporu proizvode više tonove.

Nije rijetkost da ženka odabere partnera na osnovu zvuka zavijanja. Što mužijak proizvodi dublji zvuk, to je veća šansa da će ga ženka odabrati. Po dubini tona zavijanja možemo odrediti i agresivnost čopora. Ako alfa mužijak zavija jako dubokim tonovima, to znači da je on, a samim time i čopor, postao izuzetno agresivan.

Dakle, vukovi zavijaju iz više razloga, ali zavijanje na Mjesec sasvim sigurno nije jedan od njih.

Preporučujemo: Kako je sivi vuk postao čovjekov najbolji prijatelj?

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,