Prirodni spektakl: Sinhronizovane krijesnice iz Velikih Zadimljenih Planina

Nacionalni park Great Smoky Mountains (“Velike Zadimljene Planine”) je planinski masiv koji se nalazi duž Tennessee-Sjeverna Karolina granice u jugoistočnom dijelu SAD-a. Sa više od 9 miliona posjeta godišnje, ove planine su najposjećeniji nacionalni park u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pored prekrasne prirode, Velike Zadimljene Planine kriju i jednu misteriju.

U ovim planinama se svake godine u junu desi pravi prirodni spektakl, kada se cijela populacija krijesnica, poznata kao Photinus carolinus, u potpunosti sinhronizuje tokom dvosedmičnog rituala parenja.

krijesnice1

Mnoge krijesnice, ali ne i sve vrste, mogu komunicirati putem svjetlosnih signala (bioluminiscencija) – ali kada se sve i jedna, njih na hiljade, sinhronizuju, tu stvari postaju čudne.

Ovi insekti se obično “upale” sredinom juna u 10 sati svake noći (ove godine se očekuju od 6. – 13. juna). Prvo, šest sekundi budu ‘ugašene’, a zatim se u istom momentu njih hiljade upali – ugasi šest brzih puta za 3 sekunde – prije nego se opet ugase na 6 sekundi.

Američke krijesnice nisu jedine koje imaju ovako neobično ponašanje. 1680. godine, nizozemski liječnik Engelbert Kaempfer, na put prema rijeci Meinam u Siamu, zabilježio je i jedan od prvih slučajeva koordiniranog treptanja azijskih krijesnica.

krijesnice2

krijesnice3

krijesnice4

krijesnice5

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...