20 Zanimljivih činjenica #17

1. U ljudskom tijelu se nalazi 10 puta više bakterijskih nego ljudskih stanica (ćelija). Unatoč ogromnom broju, bakterije ne zauzimaju toliko prostora jer su daleko manje od ljudskih stanica.

2. BPM 37093 a.k.a. Lucy je zvijezda koja se u potpunosti sastoji od dijamanata. Udaljena je oko 50 svjetlosnih godina od planete Zemlje (sazvježđe Kentaur) i ima dijamantno jezgro od 10 decilona (1×10 na 34) karata, što otprilike iznosi oko 2 septiliona (10 na 42) metričkih tona.

3. Projekcija prvog filma na svijetu se desila 28. decembra 1895. godine. U roku od godinu dana nastao je i prvi pornografski film – “Le Coucher de la Mariee”.

4. Fluoroantimonska kiselina je najjača poznata kiselina na svijetu. 100,000 milijardi milijardi milijardi puta je jača od želučane kiseline, a sumporna kiselina pored nje izgleda kao kao milkshake od vanilije sa šlagom i trešnjom na vrhu.

5. Prvi poznati robot je nastao oko 400-350-te godine prije nove ere. Robot je bio golub na parni pogon, a napravio ga je matematičar Arhita iz Terenta.

6. Leonardo da Vinci je napravio prvog poznatog robota humanoida oko 1495. godine. Ovaj robot je bio oklopni vitez koji je mogao sjesti, mahnuti rukom, micati glavom i otvarati i zatvarati usta.

7. Elizabeth Hodgens je prva dokumentovana osoba na svijetu (1954) koju je pogodio izvanzemaljski objekat, tačnije – meteorit. Meteorit je bio težak oko 3 kg i pogodio je gđu Hodgens dok je spavala u svojoj dnevnoj sobi. Na sreću, krov i strop su ublažili udarac, a meteorit nije pao direktno na Elizabeth, već prvo na radio prijemnik, zatim je odskočio od pod, pa je tek onda pronašao put do njezinog kuka i ruke.

8. Više je njemačkih vojnika izgubilo život pokušavajući zauzeti jednu zgradu tokom Bitke za Staljingrad koju je branilo 25 sovjetskih vojnika i 10 civila, nego tokom cijele invazije na Pariz.

9. U posljednjih 3.500 godina, u civilizovanom dijelu svijeta ukupno je bilo samo 230 godina potpunog mira. Prema procjenama, u zapisanoj ljudskoj istoriji su se dogodila 3.023 rata.

10. Prema FDA (Administracija za hranu i lijekove), prosječna osoba pojede oko pola kilograma insekata godišnje. Ovi insekti se uglavnom pomiješaju s drugom hranom, tako da nismo ni svjesni kada ih jedemo.

Prema istraživanju kompanije Guinness, svake godine se izgubi oko 93.000 litara pive u bradi i brkovima. I to samo u Velikoj Britaniji.

Prema istraživanju kompanije Guinness, svake godine se izgubi oko 93.000 litara pive u bradi i brkovima. I to samo u Velikoj Britaniji.

11. Znanje koje danas imamo o hipotermiji izvorno dolazi od Nacističkih eksperimenata na ljudima.

12. Sapiosexual je naučni termin za osobu koju seksualno privlače inteligentni ljudi. Prvi dio riječi dolazi od latinskog “sapiens”, što znači “mudar”.

13. Gotovo 1/3 čarapa na svijetu (oko 8 milijardi pari godišnje) dplazi iz okruga Datang u Zhuji, Kina, poznatog kao “Grad čarapa”.

14. Francuski kralj Luj XIV uveo je 1670. godine zakon o samoubistvu: ako neko počini samoubistvo, njegovo tijelo će se vući po ulicama licem prema dolje, a zatim staviti na smetlište. Također će izgubiti i svu imovinu koju je posjedovao.

15. U Sudanu je razapinjanje na križu još uvijek dopušten oblik egzekucije. Najnoviji takav slučaj je zabilježen 6. maja 2013. godine. Trojica zatvorenika su prvo obješena, a zatim i razapeta. Na temelju članka 168. Kaznenog zakona sudanske države: ako počinite oružanu pljačku, slijedi vješanje, a ako nekoga ubijete za vrijeme pljačke, slijedi i razapinjanje.

16. Šansa da preživite komercijalnu avionsku nesreću se poveća za 40% ako sjedite u zadnjem redu aviona (prema studiji objavljenoj u Popular Mechanics, koja je uključila sve i jednu nesreću komercijalnih aviona od 1971. do 2007. godine).

17. Najduža riječ u engleskom jeziku je puni hemijski naziv za titin, protein koji se nalazi u ljudskom tijelu. Ova riječ se izgovara oko tri i pol sata (video) i sastoji se od 189,819 slova (cijelu riječ možete pogledati ovdje).

18. Anketa provedena 2008. godine je pokazala da 58% britanskih tinejdžera misli da je Sherlock Holmes bio pravi čovjek, dok 20% smatra da Winston Churchill nije.

19. Nakon smrti Leonarda da Vincija, kralj Francis I od Francuske je okačio sliku Mona Lise u svoju kupaonicu.

20. Hubert Blaine Wolfeschlegelsteinhausenbergerdorff, Sr. (Wolfe+585, Senior) je bilo skraćeno ime jednog čovjeka iz Filadelfije koji je jedno vrijeme bio upisan i u Ginisovu knjigu rekorda kao čovjek sa najdužim imenom i prezimenom (kasnije je cijela kategorija izbačena). Njegovo puno ime i prezime, ukupno 746 slova, glasi:

Ime: Adolph Blaine Charles David Earl Frederick Gerald Hubert Irvin John Kenneth Lloyd Martin Nero Oliver Paul Quincy Randolph Sherman Thomas Uncas Victor William Xerxes Yancy Zeus

Prezime: Wolfe­schlegelstein­hausenberger­dorffvoraltern­waren­gewissenhaft­schaferswessen­schafewaren­wohlgepflege­und­sorgfaltigkeit­beschutzen­von­angreifen­durch­ihrraubgierigfeinde­welche­voraltern­zwolftausend­jahres­vorandieerscheinen­wander­ersteer­dem­enschderraumschiff­gebrauchlicht­als­sein­ursprung­von­kraftgestart­sein­lange­fahrt­hinzwischen­sternartigraum­auf­der­suchenach­diestern­welche­gehabt­bewohnbar­planeten­kreise­drehen­sich­und­wohin­der­neurasse­von­verstandigmen­schlichkeit­konnte­fortplanzen­und­sicher­freuen­anlebens­langlich­freude­und­ruhe­mit­nicht­ein­furcht­vor­angreifen­von­anderer­intelligent­geschopfs­von­hinzwischen­sternartigraum, Senior.

Preporučujemo i sve ostale zanimljive činjenice koje smo do sada objavili.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,