5 Riba koje izgledaju kao da su nastale u noćnoj mori

Oceani pokrivaju više od 70 posto površine Zemlje. Oni su ti koji uveliko utječu na vremenske prilike, regulišu temperaturu, te u konačnici, održavaju život na planeti. Tokom istorije, oceani su bili osnovni izvori hrane, prijevoza, trgovine, a samim time i rasta civilizacija.

Ipak, 95 posto ovog ogromnog područja i dalje ostaje neistraženo… a istražujući onih 5% otkrili smo neka poprilično zastrašujuća bića… ribe koje izgledaju kao da su nastale u noćnim morama… a ovo su samo neke od njih:

 

5. Caulophryne jordani

Caulophryne-jordani-1

Caulophryne-jordani-2

Caulophryne jordani je riba iz porodice Lophiiformes koja se od svojih ostalih rođaka razlikuje po tome što nema ‘lampu’ (svijetleći mamac) na prednjem dijelu glave, već samo jedan šiljak. Gotovo sve ribe iz ove porodice žive na velikim dubinama, oko 2.000 metara ispod površine, u potpunom mraku, a Caulophryne jordani je skoro pa potpuno crna, zbog čega ih je vrlo teško uočiti u njihovom prirodnom staništu.

Ženke ovih riba su daleko veće od mužjaka, a tokom procesa razmonožavanja mužjaci se ponašaju kao paraziti – ‘spoje’ se sa ženkama i preuzimaju hranjive tvari iz njihovog krvotoka.

 

4. Argyropelecus gigas

Argyropelecus-gigas-1

Argyropelecus-gigas-2

Argyropelecus gigas iz roda Argyropelecus, se može pronaći u sve i jednom oceanu osim u tropskim i suptropskim vodama Tihog oceana. Ovo je najveća vrsta iz porodice, i često može narasti preko 110 milimetara.

Argyropelecus gigas su karatkeristične po svojim ogromnim očima okrenutim prema površini vode. S obzirom da žive na dubinama od 600 – 2000 metara, ove velike oči im znatno pomažu da uoče plijen u mraku.

 

3. Idiacanthus atlanticus

Idiacanthus-atlanticus-2

Idiacanthus-atlanticus-1

Idiacanthus atlanticus je jedna od zapanjujućih bioluminiscentnih životinja u moru. Prekrivena je tačkastim svijetlećim patternima po cijelom tijelu, pa čak i po očima. No, ova svjetla su skoro pa infracrvena, tako da ih u većini slučajeva ljudsko oko ne može vidjeti.

Ove duge, vitke ribe su seksualno dimorfične – ženke izgledaju zastrašujuće, a mužjaci daleko bezopasnije: mnogo su manji, nemaju velike zube, nemaju bradu, i tamno su smeđi, za razliku od crnih ženki. Idiacanthus atlanticus žive u suptropskim i umjerenim morskim vodama južne hemisfere na dubini od oko 2.000 metara.

 

2. Chauliodus macouni

Chauliodus-macouni1

Chauliodus-macouni-2

Chauliodus macouni tokom dana živi na dubinama do 5.000 metara ispod površine oceana, ali tokom noći doplivaju do dubine od oko 200m gdje mogu pronaći dosta više hrane.

Ova riba se može lako prepoznati po svojim velikim ustima i oštrim zubima koji podsjećaju na očnjake. Njihovi zubi su toliko veliki da upošte ne mogu stati u usta, umjeto toga, kada riba zatvori usta njeni zubi ostaju vani i dopiru skoro do njenih očiju. Iako izgledaju zastrašujuće, ovo su relativno male ribe koje mogu narasti do 30 cm u dužinu, no u poređenju sa ostalim ribama koje žive na sličnim dubinama, one se smatraju gigantima.

 

1. Anoplogaster cornuta

Anopoglaster-cornuta-1

Anopoglaster-cornuta-2

Iako izgledaju zastrašujuće, Anoplogaster cornuta su poprilično bezopasne ribe koje žive u tropskim područjima u oceanima širom svijeta, a mogu se pronaći na dubini od 2 pa sve do 5.000 metara (obično od 500 – 2000 m).

U odnosu na veličinu tijela, Anoplogaster cornuta imaju najveće zube od bilo koje druge vrste riba. Pored toga, smatraju se i opakim predatorima, za razliku od ostalih riba koje žive na ovim dubinama. Na svu sreću (za ljude), one mogu narasti samo do 18 cm, i ne zanima ih plijen veći od sitnih riba i škampi.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , ,