Avebury: Najveći kameni krug na svijetu, Engleska

Udaljen samo 32 km od Stonehengea nalazi se Avebury, manje poznat ali jednako impresivan kameni krug (eng. henge). Star je oko 5.000 godina i jedan je od najbolje sačuvanih neolitskih spomenika u Evropi. Pored toga, ovo je i najveći kameni krug na svijetu.

Iako ih je do nadnašnjeg dana preživjelo tek 76, istoričari i arhelozi vjeruju da je u ovom krugu nekada bilo i do 600 uspravno podignutih kamenih blokova. A čak i danas, nakon što su dio Aveburyja uništili Rimljani, a kasnije i kršćanski narodi kao uvreda Paganima, ovo je i dalje jedno od najbolje očuvanih arheoloških nalazišta ove vrste.

Avebury-1

Avebury se sastoji od vanjskog i unutarnjeg sloja kamenih blokova, postavljenih tako da vode vjernike prema samom centru kruga. No, to je uglavnom sve što se zna o ovom svetom paganskom mjestu. Unatoč daleko većem broju kamenja od daleko poznatijeg Stonehengea, jako se malo zna o tome koja je bila prava svrha Avebija.

Danas je ovaj gigantski kameni krug popularno turističko odredište, te okupljalište neopagana, a postoji mogućnost da nikada nećemo saznati njegovu pravu svrhu.

Avebury-2

Avebury-3

Avebury-4

Avebury-5

Avebury-6

Avebury-7

Avebury-8

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...