Društveno korisne igrice (igrajte se i pomozite drugima)

Dok jedni tvrde da je igranje igrica puko gubljenje vremena, drugi tvrde da svako vrijeme koje provedete uživajući– nije izgubljeno.

Ukoliko ste jedan / jedna od onih koji žele da se igraju, a usput da rade nešto korisno za društvo, preporučujemo vam da pokušate sa nekom od ovih odlično osmišljenih društveno korisnih igara.

 

1. Foldit

Foldit

Foldit je online igra koja nudi niz zagonetki koje omogućuju igračima da doprinesu naučnom istraživanju. Zagonetke predstavljaju različite izazove s kojima se suočavaju naučnici u svojoj vječnoj potrazi za rješavanjem misterija svijeta.

Razvijena od strane Center for Game Science na Sveučilištu u Washingtonu, u suradnji s UW Odsjekom za Biohemiju, Foldit je igra pomoću koje možete pomoći svijetu rješavanjem naučnih zagonetki koje bi mogle dovesti do važnih otkrića na polju medicine.

Link za igru: fold.it

2. Free Rice

freerice

Free rice vam nudi višestruki izbor obrazovnih pitanja. Za svaki tačan odgovor, Free Rice donira 10 zrna riže za World Food Programme. Ukupna donacija je  vizualno prikazana u ilustraciji zdjele riže, koja se puni sa svakim vašim tačnim odgovorom.

Free rice je igra koja pomaže da se stane u kraj gladi u regijama gdje je hrana najpotrebnija.

Link za igru: freerice.com

 

3. AOK

aok

Društvena igra za dobra djela, AOK je platforma za objavljivanje dobrih djela – vlastitih ili djela drugih ljudi. Dobra djela su nagrađena virtualnom valutom koja se može pretvoriti u pravi novac i donirati dobrotvornim organizacijama po vašem izboru.

Pomoću AOK-a, vaša dobra djela postaju još bolja!

Link za igru: aok.tv

 

Bonus igra: Way

way

Dva igrača na odvojenim ekranima moraju riješiti zagonetke zajedno, bez komunikacije. Bez zajedničkog jezika, a sa zajedničkim ciljem, igra će probuditi emocije u vama kada sa potpunim strancem uspijete riješiti jednu od njenih mnogobrojnih misterija.

Napravljena je s ciljem da spoji različite ljude širom svijeta, i pokaže koliko jezička, ili bilo koja druga barijera zapravo ne predstvlja problem u komunikaciji i saradnji.

Link za igru: makeourway.com

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,