Fenghuang: Drevni grad koji je stoljećima ostao zamrznut u vremenu, Kina

Drevni grad Fenghuang se nalazi u jugozapadnom dijelu pokrajine Hunan u Kini, u podnožju planine duž obale Tuo Jiang rijeke. Grad je izuzetno dobro očuvan i netaknut modernizacijom. U njemu se već stoljećima čuvaju drevne tradicije, jedinstveni jezik, običaji, umjetnost, kao i arhitektonska zdanja koja su izgrađena još za vrijeme Ming i Qing dinastija.

Ovaj jedinstveni grad čak i danas izgleda kao što je izgledao u periodu od 14. do 17. stoljeća. U staroj gradskoj jezgri je sačuvano preko 200 drevnih stambenih zgrada, nekih 20-ak velikih i malih ulica, drevne uličice i prolazi, kao i stare gradske zidine, drevna gradska vrata, stari bunari, mostovi, hramovi…

Fenghuang-1

Drevni grad Fenghuang je dodan na popis UNESCO-ve Svjetske baštine 2008. godine, a neki mediji su ga tada proglasili i najljepšim gradom u Kini.

Zbog jedinstvenog geografskog položaja, Fenghuang već stoljećima zaobilaze ratovi ili prirodne katastrofe. Čak i za vrijeme rata protiv japanske invazije Fenghuang je ostao slobodan grad, a i sljedećih 50 godina je pošteđen velike izgradnje koja je zahvatila veliki dio Kine. Kao što su ljudi iz samog grada njegovali ovu izuzetno vrijednu baštinu, tako je i vlada provela strogu kontrolu nad svim građevinskim aktivnostima i na taj način uspješno očuvala autentičnost ovog jedinstvenog grada.

Fenghuang-1a

Fenghuang-2

Fenghuang-3

Fenghuang-4

Fenghuang-5

Fenghuang-6

Fenghuang-7

Fenghuang-8

Fenghuang-9

Fenghuang-10

Fenghuang-11

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...