Il Castello Incantato: Vrt ‘seoskog luđaka’, Sicilija

Nakon što je pobjegao u Ameriku kako bi izbjegao služenje vojnog roka pod Mussolinijevom ‘palicom’, Filippo Bentivegna se vratio nakon 7 godina na rodnu Siciliju kao potpuno novi čovjek. Za bijeg ga je čekala zatvroska kazna, ali na njegovu sreću… ili ipak nesreću, proglašen je previše ludim da bi išao u zatvor.

Prema nekima, on je napadnut u Americi prilikom čega je zadobio oštećenje mozga, a drugi su opet tvrdili da je počeo gubiti razum nakon što mu je jedna djevojka slomila srce… Iako detalji njegova ‘ludila’ nisu jasni, kada se vratio u svoju rodnu Sciaccu na Siciliji počeo je graditi masivni vrt u kojem se i danas nalazi više od hiljadu skulptura glava.

Il-Castello-Incantato-1

Filippo je izrađivao skulpture glava punih 35 godina, a za to vrijeme je svoje stjenovito imanje pretvorio u kranje neobičan vrt. Njegov rad nije bio cijenjen tokom njegova života, a njegovo ekscentrično ponašanje donijelo mu je titulu ‘seoskog luđaka’.

Nakon njegove smrti 1967. godine, njegova obitelj je pretvorila vrt u turističku atrakciju, a ljudi su odjednom počeli dolaziti sa svih strana Sicilije. Vrt je kasnije preimenovan u ‘Začarani Dvorac’, a skulpture ‘seoskog luđaka’ su danas jedna od najpoznatijih atrakcija u južnoj Siciliji.

Il-Castello-Incantato-2

Il-Castello-Incantato-3

Il-Castello-Incantato-4

Il-Castello-Incantato-5

Il-Castello-Incantato-6

Il-Castello-Incantato-7

Il-Castello-Incantato-8

Il-Castello-Incantato-9

Il-Castello-Incantato-10

Il-Castello-Incantato-11

Il-Castello-Incantato-12

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,