Khan Shatyr, najveći šator na svijetu

Khan Shatyr zabavni centar u Astani, glavnom gradu Kazahstana, trenutno važi kao najveći šator na svijetu. Šator je napravljen od prozirnog materijala i ‘visi’ na mreži kablova koji su zakačeni na centralni toranj visok 150 metara. Struktura ima 200 metara široku eliptičnu bazu, sa ukupnom površinom od 140.000 kvadratnih metara.

Ispod šatora, na području većem od 10 nogometnih stadiona, nalazi se urbani centar, ulice, plovna rijeka, shopping centar, mini golf teren, i plaža. Transparentni materijal omogućuje prolazak sunčeve svjetlosti kroz šator koja, u kombinaciji sa klimom, održava ugodnu temperaturu u šatoru između 15-30 ° C, it to dok vanjska temperatura varira između -35 i 35 ° C tokom godine.

Khan-Shatyr7

Ovaj gigantski transparentni šator se tokom dana savršeno uklapa u krajolik, a noću pretvara u pravi spektakl boja i svjetla koji će vam instantno privući pažnju.

Zvanično ga je otvorio kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev 2010. godine, a zapadni mediji su ubrzo donijeli i presudu, te projekat osudili kao “najnoviji isprazni projekat” Kazahstanskog ‘autokratskog’ predsjednika.

Khan-Shatyr6

Nazarbayev je vladao Kazahstanom sa željeznim pesnica od njegove nezavisnosti koja je uslijedila nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. Njegov predsjednički mandat istječe u 2012, ali zbog zakonskih promjena odobrenih od strane parlamenta (2007), Nazarbayev može biti vječni predsjednik.

“Kan Shatyr”, grubo prevedeno znači “šator Khana, ili kralja”

Khan-Shatyr5

Khan-Shatyr4

Khan-Shatyr3

Khan-Shatyr2

Khan-Shatyr1

Khan-Shatyr8

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,