Látrabjarg litice: Jedno od najvećih staništa atlanskih njorki

Dom milionima njorki (tupika), Látrabjarg je najzapadnija tačka Islanda, jedno od najvećih staništa ptica u Evropi. Beskonačno mnogo sitnih otvora u stijenama, zaštićenih od sjevernih vjetrova, savršeno su mjesto za njorke iz roda Fratercula koje ostaju partneri za čitav život i koje grade svoje domove u ovim otvorima (u kojim prave i posebnu sobu za toalet!).

Ova najzapadnija tačka Islanda je zapravo niz od nekoliko litica, 14 km dugačak i do 441 km visok. Na njima je dom pronašlo još nekoliko vrsta ptica, a među najbrojnije se ubrajaju blune.

atlanske-njorke-0

Nekada područje velikih farmi, regija je postala gotovo napuštena 1960-ih godina, prepuštajući Látrabjarg milionima morskih ptica koje ovdje borave tokom ljetnih mjeseci.

Atlanske njorke (Fratercula arctica), šarene i simpatične ptice, su jedna od glavnih atrakcija Látrabjarg litica, te jedan od glavnih razloga dolaska velikog broja turista i fotografa koji žele da iskoriste rijetku priliku da priđu neustrašivim i povjerljivim njorkama koje ponekad dozvole turistima i da ih dotaknu ili miluju po glavi – što je skoro pa nezamislivo na bilo kojoj drugoj lokaciji.

atlanske-njorke-1

atlanske-njorke-2

atlanske-njorke-3

atlanske-njorke-4

atlanske-njorke-5

atlanske-njorke-6

atlanske-njorke-7

atlanske-njorke-8

atlanske-njorke-9

atlanske-njorke-10

atlanske-njorke-11

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...