Neobična stvorenja: Plavi Zmaj (Glaucus atlanticus)

Glaucus atlanticus, poznatiji kao Plavi Zmaj ili Morska Lasta, je je vrsta malog morskog puža iz porodice Glaucidae. Narastu oko 3 cm, a mogu se pronaći širom svjetskih oceana u umjerenim i tropskim vodama.

Pored svog neobičnog izgleda, Plavi Zmaj je razvio i neobičan način kretanja. U njihovom stomaku se nalazi mala vrećica plina koja im omogućuje da plutaju zajedno sa valovima – i to je to. Jedini način transporta za ove morske puževe.

I njihova hrana je krajnje neobična. Ovi puževi jedu otrovne meduze poznate kao Portugalska krstarica ili fizalija. Ne samo da im otrov ne može naškoditi, već ga čak i pohranjuju u specijalne vrećice u svom tijelu, koje kasnije mogu koristiti za vlastitu samoodbranu. Uptavo je to i razlog zašto se neki ljudi više boje ovih puževa čak i od samih otrovnih meduza.

Plavi-zmaj1

Još jedna od neobičnih karakteristika ovog stvorenja jeste i njihov ‘naopaki život’. Kada kažemo naopaki, mislimo na to da većinu vremena provedu doslovno okrenuti naopkao, to jest na leđima. Zbog plave boje na stomaku, i srebrene boje na leđima, kada Plavi Zmajevi plutaju naopako, gotovo da su nevidljivi i iz morskih dubina i iz zraka. Kada su na kopnu, sklupčaju se u male loptice i ponovo rašire tek kada uđu u vodu.

Glaucus atlanticus je hermafrodit, odnosno ima i muške i ženske reproduktivne organe. Nakon parenja, obje jedinke proizvode jaja.

Plavi-zmaj2

Plavi-zmaj3

Plavi-zmaj4

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...