Orhideje koje izgledaju kao životinje

Sa oko 1.000 rodova i 15.000 – 30.000 vrsta, orhideje, kraljice cvijeća, možemo pronaći u raznim oblicima i bojama. U šarenom spektru različitih vrsta, nekoliko njih se izdvaja – ovo su orhideje koje nevjerovatno mnogo liče na životinje.

 

Orhideja koja izlgeda kao glava majmuna (Dracula simia)

Dracula-simia

Dracula-simia1

Ove rijetke orhideje rastu samo u šumama jugoistočnog Ekvadora i Perua na nadmorskim visinama od 1.000-2.000 metara. Naučno ime “simia” se odnosi na lice majmuna, a “Dracula” se odnosi na dva duga kraja koji vise prema dolje i koji podsjećaju na očnjake.

Još jedna stvar vezana za ovaj neobični cvijet jeste to što miriše poput svježe prepolovljenje naranče.

 

Orhideja koja liči na bijelu čaplju (Habenaria radiata)

Habenaria-radiata

Habenaria-radiata1

Ovaj elegantni cvijet se zove Orhideja Bijela čaplja (Habenaria radiata) jer izgleda kao … bijela čaplja. Cvijet izgleda kao kad ova ptica raširi svoje pahuljasto bijelo perje, spremajući se za polijetanje.

Ove orhideje se mogu pronaći u Kini, Japanu, Koreji i Rusiji.

 

Orhideja koja izgleda kao pčela (Ophrys apifera)

Ophrys-apifera

Ophrys-apifera1

Ova orhideja podsjeća na ženskog bumbara na ružičastom cvijetu, a sve to kako bi orhideja što bolje privukla pozornost muških pčela. Misleći da je ženka na cvijetu, mužijaci se pokušavaju pariti s njom, te u procesu ostaju prekriveni polenom. Naravno, ne moramo vam dalje objašnjavati koliko ovo znači za samu orhideju i proces oprašivanja…

Ove orhideje se mogu pronaći u Engleskoj, Irskoj i Walesu.

 

Orhideja koja liči na patku u letu (Caleana major)

Caleana-major

Caleana-major1

Orhideja Leteća Patka je mala orhideja, oko 50 cm visoka, koja raste u istočnoj i južnoj Australiji. Ova biljka ima neobičan cvijet koji podsjeća na patku u letu. Zbog svog neobičnog izgleda stekla je popularnost i 1986. godine zvanično dobila svoje mjesto na australijskoj poštanskoj markici.

Ova orhideja cvijeta od septembra do januara, a zbog male veličine teško se da primijetiti u divljini.

 

Orhideja koja izgleda kao glava ptice (Phalaenopsis sp.)

Phalaenopsis

Phalaenopsis1

Orhideja ružičasti moljac (phalaenopsis sp.) je apsolutno prekrasan cvijet koji izgleda poput glave ptice sakrivene u cvijetu. Izgled je tako dobro formiran da gotovo izgleda kao da je mala beba ptice pala u cvijet.

Ako malo bolje pogledate, možete čak vidjeti sliku kako ptica majka svojim krilima štiti svoje mlado. Zaista nevjerovatna prirodna kreacija!

 

Orhideja koja liči na goluba (Peristeria elata)

Peristeria-elata

Peristeria-elata1

Poput Orhideje ružičasti moljac, Peristeria elata liči na pticu u cvijetu. Samo u ovom slučaju, to nije samo glava ptice, već cijela ptica. Tačnije rečeno golubica. Ove orhideje imaju više popularnih imena, a jedno koje se često spominje jeste Orhideja Svetog Duha.

Peristeria elata je nacionalni cvijet Paname, a zbog prevelike potražnje čak je dobila status vrste kojoj je prijetilo izumiranje.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...