Pamučna palača, prirodni fenomen u Turskoj koji ostavlja bez daha

Neobičan, čaroban i ostavlja bez daha! Pamukkale, ili u prevodu “Pamučna palača” je još jedno od nevjerovatnih geoloških čuda Prirode.

Pamukkale, jedinstven u svijetu, je niz termalnih bazena prepunih kalcija koji se ne mogu naći nigdje drugo. Voda iz bazena se prelijeva preko ivica i daje cijelom krajoliku jedinstveni pamučni izgled.

Bijele terase su stvorene usljed potresa, koji su česti na ovom području,  što je omogućilo toploj vodi punoj kalcija da dopre do površine.

Pamukkale

Ovo geološko čudo je također lokalitet drevnog grada Hierapolis i tokom stoljeća se činilo da su se drevni grad i pamučna palača spojili u jedno. Zapravo, neke od starih grobnica u gradskoj nekropoli čak imaju i bedeme koji su napravljeni u sklopu krajolika.

Prije nego što je područje je proglašeno dijelom svjetske kulturne baštine, imalo je svoje uspone i padove. Ljudi su ga posjećivali vozilima, a mnogi hoteli su ‘nikli’ preko noći na vrhu ostataka Hierapolisa. Danas su vozila zabranjena i hoteli odavno srušeni, ostavljajući ovu nevjerovatnu lokaciju da se oporavi. Ljudima je dozvoljeno da se kupaju u bazenima, ali pod uslovom da su bosi.

Pamukkale

Kao i sve neobične lokacije, i Pamukkale ima svoju lokalnu legendu: Lokalna djevojka je bila toliko ružna da je niko nije htio oženiti, zbog čega je je odlučila da počini samoubistvo. Bacila se u jedan od prirodnih bazena i pretvorila se u zanosnu ljepoticu. Naravno, pored je prolazio plemeniti čovjek koji je oženio – i živjeli su sretno do kraja života.

Ovo mjesto je pravi prirodni fenomen – nježna, mineralizirana voda se elegantno spušta iz izvora i stvara bazene i terase koje su naprosto spektakularni.

Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale

Pamukkale

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...