SeaOrbiter, futurističko istraživačko vozilo postaje stvarnost

Prije par godina, počele su kružiti glasine da bi futuristički oceanografski brod mogao postati stvarnost. Poznat kao SeaOrbiter služio bi kao naučna laboratorija koja bi istraživala 80% cjelokupnog života na Zemlji – oceana. Glasine su postale stvarnost, tim koji stoji iza SeaOrbitera je najavio da će izgradnja početi do kraja 2012. godine!

Zamisao francuskog arhitekta Jacques Rougeriea, SeaOrbiter će biti prvi svjetski vertikalni brod, visok impresivnih 58 metara. Međutim, kako bi brod bio stabilan, pola njegove strukture će ostati pod vodom, koja će služiti kao sistem za prikupljanje riba, planktona i ostalih morskih stvorenja, a sve u svrhu daljeg naučnog istraživanja.

SeaOrbiter

„Svi tehnički problemi su riješeni, modeliranje je završeno“, izjavio je Ariel Fuchs za CNN, obrazovani i media direktor SeaOrbiter projekta. „U proteklih pet ili šest godina, okupili smo institucionalnu i industrijsku podršku, i završili financijski projekt u posljednje dvije godine.“

„Očekuje se da će projekat koštati oko 43 miliona dolara, a kada se konačno sagradi, bit će 58 metara visok. Oko 50% plovila će biti ispod vode, što će omogućiti stalno podvodno istraživanje“, dodao je Fuchs.

SeaOrbiter

Na konceptu SeaOrbiter-a se radilo više od 12 godina, a uglavnom su ga svi smatrali maštarijom. Snovi i mašta se ipak ostvaruju, jer SeaOrbiter kreće sa izgradnjom u Oktobru 2012. godine, a kraj radova i zvanično lansiranje bi moglo uslijediti već slijedeće godine.

SeaOrbiter je potpuno samoodrživ: struju koju će trošiti, sam će i proizvesti i to iz solarnih panela, vjetra i valova. Iako je dizajniran da ‘luta’ uz morske struje, glasine kruže da bi mogao dobiti i dodatno biogorivo kao alternativni izvor energije.

Projekt je takođe dobio podršku od bivšeg NASA Administratora Dan Goldina i Europske Svemirske Agencija, kao i drugih industrijskih organizacija od kojih se očekuje pomoć pri razvoju vozila.

SeaOrbiter

SeaOrbiter

 

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...