Shah-I-Zinda, Samarkand

Shah-I-Zinda, nekropola koja se nalazi u Samarkandu (Uzbekistan), je jedan od najstarijih i najdugovječnijih primjera kontinuirane izgradnje jedne građevine, čija je izgradnja trajala gotovo jedan milenij.

Ova očaravajuća građevina je prvobitno podignuta kao jedan sakralni spomenik prije više od 1.000 godina, a različiti hramovi, grobnice i drugi objekti neprestano su dodavani tokom narednih stoljeća. Rezultat je fascinantna mješavina različitih arhitektonskih stilova koji su se mijenjali tokom hiljadu godina izgradnje.

Shah-I-Zinda-1

Kompleks je osnovan kako bi označio mjesto legende, gdje mitologija navodi da je Muhammedov rođak, Kusam ibn Abbas, bio pokopan. Kao i većina legendi, priča je preživjela, ali Shah-I-Zinda je rijedak primjer jedne istorijske znamenitosti da preživi toliko dugo, i to ne samo da preživi, već da doživljava kontinuiranu ekspanziju cijeli jedan milenij.

Shah-I-Zinda je danas nekropola u kojoj se nalaze tijela brojnih ljudi, i poznatih i nepoznatih. Postojeće strukture se ne mijenjaju, nove se dodaju, a to samo vremenom stvara još fascinantniju građevinu u kojoj se slojevi istorije i arhitekture isprepliću između stubišta, ukrasa, lukova i prašnjavih staza.

Shah-I-Zinda-2

Shah-I-Zinda-3

Shah-I-Zinda-4

Shah-I-Zinda-5

Shah-I-Zinda-5a

Shah-I-Zinda-6

Shah-I-Zinda-7

Shah-I-Zinda-8

Shah-I-Zinda-9

Shah-I-Zinda-10

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,