Tečno gorivo proizvedeno od vode i zraka

Mala kompanija iz Velike Britanije, Air Fuel Synthesis (AFS), uspješno je kreirala tečno gorivo (benzin) od vode i ugljičnog dioksida (CO2) ekstraktovanog iz zraka.

Od Augusta 2012. godine, kompanija je uspješno proizvela 5 litara goriva na svojoj testnoj mini rafineriji. Iako je ovo mali volumen za početak, AFS planira proširiti kapacitete i započeti proizvodnju za komercijalnu upotrebu. U suštini, proces će omogućiti proizvodnju obnovljivog izvora energije, a pri tome se rješavati ugljičnog dioksida.

Njihov proces “hvata ugljični dioksid i vodu iz zraka, elektroizira vodu kako bi stovrio hidrogen, i spaja ugljični dioksid i hidrogen zajedno kako bi stvorili fosilno gorivo.”

„Ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito. Ali istinito je.“ Izjavio je Tim Fox, šef energije i okoliša na Institution of Mechanical Engineers (IMechE) u Londonu. „Bio sam tamo i svjedočio procesu.“

AFS

AFS priznaje da je ova vijest za neke ljude previše dobra da bi bila istinita. Međutim, kompanija insistira na tome da su oni “ozbiljni naučnici, inženjeri i poslovni ljudi” s procesom koji stvarno funkcioniše i koji može biti jako komercijalan, a u isto vrijeme i jako koristan. AFS rafinerija ne samo da neće zagađivati planetu, već će se moći i postaviti gdje god bude potrebna u svijetu.

Paul Marks napisao je za New Scientist, da unatoč obećanju nove tehnologije, njezina energetska učinkovitost se tek treba dokazati. Douglas Stephan, hemičar iz Kanade, koji je istraživao proizvodnju goriva iz CO2, poručio je, “Dok se detaljna procjena energetske učinkovitosti ne objavi, ja bih i dalje ostao skeptičan o ovoj tehnologiji.” Ovo očito neće biti moguće sve dok AFS je ne izgradi veće postrojenje za demonstracije, koje će donjeti konačnu presudu o energetskoj učinkovitosti novog goriva.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , , , ,