Kućni lijekovi koji vam stvarno pomažu

Iako je veliki broj kućnih ljekova koji vam zapravo ne pomažu mnogo da brže ozdravite i danas u upotrebi, donosimo vam 5 onih, koje je testirala, potvrdila i preporučila nauka.

 

1. Pileća juha

pileća supa

Liječi: Prehladu

Služi se već stoljećima djeci i odraslima sa simptomima prehlade. Pileća juha je popularno predjelo u hladnoj sezoni, a usput i lijek. Ne samo da je topli obrok, već postoji i naučni dokaz da se juha može pomoći u smanjenju aktivnost bijelih krvnih stanica, odgovornih za uzrok respiratornih simptoma prehlade.

 

2. Soda bikarbona

soda bikarbona

Liječi: Uznemiren želudac

Soda bikarbona je glavni sastojak u većini komercijalnih ljekova za tretman uznemirenog želuca. Djeluje tako što stvara hemijsku reakciju s viškom želučane kiseline i neutrališe je. Otapanje žličice u čašu vode, pruža jednostavan i jeftin način da smirite želudac.

 

3. Med

med

Liječi: Kašalj / Grlobolju

Med je sigurno najukusniji ‘lijek’ za sve. Bilo da ga konzumirate samog, ili kao dodatak čaju, naučno je dokazano da je med jednako efektivan većini poznatih komercijalnih sirupa za kašalj.

 

4. Lak za nokte

lak za nokte

Liječi: Ujede insekata

Lak za nokte formira zaštitni sloj preko ugrizenog područja, kako bi se spriječila iritacija, omogućujući tijelu da ozdravi brže i bez dodatnog svraba.

 

5. Maslinovo ulje

maslinovo ulje

Liječi: Uhobolju

Toplo maslinovo ulje je lijek koji koriste mnogi roditelji kod uhobolje male djece. Vjeruje se da toplo ulje smiruje bubnjić, olakšavajući bol uha, koja je uzrokovana blokiranjem cijevi za izjednačavanje pritiska zraka na obje strane bubnjića.

 

Važno: Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije uzimanja domaćih ljekova.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...