Najljepši dvorci svijeta: Alnwick Castle, Engleska

Alnwick Castle (Alnwick Dvorac) je srednjovjekovna udtvrda i uporište moćne obitelji Percy, Vojvoda od Northumberlanda, koja se nalazi u istoimenom gradu u Northumberlandu, tradicionalnoj, ceremonijalnoj i administrativnoj grofoviji u sjevernoj Engleskoj.

Prve dijelove dvorca je izgradio istaknuti plemić Ivo de Vesci oko 1096. godine, a njegova svrha je bila da zaštititi sjevernu granicu Engleske od Škota. Dvorac se prvi put spominje 1136. godine kao “veoma jaka utvrda” kada ga je osvojio kralj David I od Škotske. Kasnije je dvorac izdržao nekoliko opsada, a kada je obitelj Vesci nestala, Alnwick je promijenio nekoliko vlasnika sve dok konačno nije došao u posjed obitelji Percy, kasnije poznatih kao Vojvode od Northumberlanda.

Preporučujemo i ostale dvorce iz serijala “Najljepši dvorci svijeta”

Alnwick-Castle-1

Alnwick Castle je obnovljen u ranom 14. stoljeću kada su se dodale još neke strukture koje su uglavnom imale vojnu svrhu. Nakon toga, moćni i utjecajni vlasnik je učestvovao u nekoliko pobuna protiv tadašnjih kraljeva, a jednog je čak uspio i svrgnuti sa trona. Već u 15. stoljeću, dvorac je bio dio niza vojnih kampanja, a tadašnji istoričari su ga opsali kao jedini “praktičan odbrambeni privatni dvorac.” No to ga nije spriječilo da padne u ruke neprijatelja – i to nekoliko puta.

Dvorac je ponovo renoviran u 16. stoljeću kada je vraćen u posjed Vojvoda od Northumberlanda. U 18. stoljeću je opet značajno renoviran, a već u 19. mnoge izmjene iz prethodnog renoviranja su uklonjene kako bi se dvorcu vratio originalni izgled.

Alnwick-Castle-1a

Od Drugog svjetskog rata, dio dvorca je korišten kao obrazovna ustanova, a danas, vojvoda i njegova obitelj žive samo u jednom dijelu, dok je ostatak tokom ljeta otvoren za javnost.

Alnwick Dvorac se također koristi i kao osnova za eksterijer i interijer Hogwartsa tokom snimanja Harry Pottera (film) iako je većina izgleda računarski generisana. U njemu su se snimali i Crna Guja, Robin Hood: Prince of Thieves, kao i mnogi drugi poznati filmovi i serije.

Alnwick-Castle-2

Alnwick-Castle-3

Alnwick-Castle-4

Alnwick-Castle-5

Alnwick-Castle-6

Alnwick-Castle-7

Alnwick-Castle-8

Alnwick-Castle-9

Alnwick-Castle-10

Alnwick-Castle-11

Alnwick-Castle-12

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...