Simboli koji pričaju životnu priču: Tetovaže u ruskim zatvorima i njihovo značenje

Nije poznato kada je tetoviranje prvi put postala uobičajena praksa u ruskim zatvorima. Sovjetski naučnici su prvi otkrili i proučavali ovu podzemnu aktivnost 1920. godine, kada su i otkrili da svaka tetovaža na tijelu zatvorenika ima skriveno značenje i da sve tetovaže na tijelu pričaju kompletnu životnu priču, te predstavljaju društveni poredak zatvorenika.

Od sredine 1960-ih do 1980-ih, u zatvorima je bilo oko 35 miliona Rusa, a 20-30 miliona zatvorenika bilo je istetovirano. Tetovaže su prikazivale prezir zatvorenika prema pravnom sistemu, prijetile osvetom, te se rugale tadašnjem političkom sistemu.

“Za osuđenika, zatvor je fakultet za zločin”, značenje je jedne od tipičnih tetovaža. Kod osuđenih žena koje su pripadale ruskim bandama, najpopularnija tetovaža bila je jednostavna izjava “Ljudi su divlje životinje”.

Ove tetovaže su pripadnicima ruskih bandi /mafije služile kao otvoreni CV (curriculum vitae). Kada dođu u zatvor, ostali zatvorenici na prvi pogled odmah mogu prepoznati da li je novi zatvorenik ubojica ili lopov, visoki ili niski rank u mafiji, koja djela je počinio, koja je spreman počiniti, kojoj zločinačkoj organizaciji pripada, u kojim zatvorima je boravio…

Fotografije koje možete pogledati u nastavku zabilježio je fotograf Sergej Vasiliev u ranim 1990-im godinama nakon što je dobio pristup nekim od najzloglasnijih ruskih zatvora na vrhuncu ratova bandi koji su uslijedili nakon raspada Sovjetskog Saveza.

tetovaze1

Nož kroz vrat pokazuje da je zatvorenik počinio ubojstvo u zatvoru, te da je na raspolaganju da bude unajmljen za druga ubojstva. Zvona na nogama pokazuju da služi svoju robiju ‘u potpunosti’ (ruski izraz: do zvona), a okovi na gležnjevima označavaju da je svki put dobio više od pet godina zatvora. Svaki vrh na zvijezdi predstavlja godinu dana zatvora.

tetovaze2

Tetovaža na ramenu pauka u paukovoj mreži može nositi različita značenja: ako se pauk penje na mrežu onda je nositelj tetovaža u potpunosti predan životu kriminala, ako pauk silazi, nosilac pokušava napustiti ovaj stil života.

tetovaze3

Tetovaže ovog zatvorenika prikazuju ljutnju i gorčinu prema komunističkoj vlasti, tetovaže na licu znače da on nikada očekuje da će izaći iz zatvora.

tetovaze4

Na kapcima piše ‘Nemojte / me buditi’. Duh na podlaktici je čest simbol ovisnosti o drogama. Tetovaže epolete (vojne tetovaže na ramenima) znače da je nosilac visoko pozicioniran u zločinačkoj organizaciji (pukovnik, general itd).

tetovaze5

Mihail Kovanev, pjesnik, umjetnik i muzičar, bio je na izdržavanju kazne od petnaest godina za ubojstvo za koje je cijelo vrijeme tvrdio da nije počinio. Oči na stomaku znače da je homoseksualac. U zatvoru je postao ovisnik, a kasnije je i ubijen.

Različiti zatvori su imali različite stilove tetovaža, a neke od najpoznatijih fraza su bile  ‘moja savjest je čista među mojim prijateljima’ i ‘bez spasenja, bez sreće’. Razne tetovaže su detaljno pokazivale sve uspjehe i neuspjehe, promocije i degradacija, u kojim zatvorima je kriminalac boravio, kao i koje je sve poslove obavljao.

Ukoliko bi neko istetovirao tetovažu za djelo koje nije počinio, u najboljem slučaju kazna je bila uklanjanje iste staklom. Ako bi nosilac to odbio, kazna je silovanje a zatim smrt!

U ranim 1990-im godinama nasilje u Rusiji je bilo na samom vrhuncu. Nakon pada komunizma, izbili su veliki nemilosrdni ratovi ruskih mafijaških porodica. Fotografije koje ovdje vidite prikazuju neke od najzloglasnijih kriminalaca tog vremena.

tetovaze6

Lopov visokog ranga. Tetovaže (tačke) na prstima pokazuju broj njegovih djela, a simboli (prstenovi) da je bio u zatvoru i kao maloljetnik. Tetovaža mačke znači da je nosilac lopov.

tetovaze7

Oko znači da je nositelj uvijek na oprezu. Križ istetoviran na koljenu znači ‘Neću kleknuti pred policijom’.

tetovaze8

Bube, mravi, žohari, bumbare, muhe, i pauci (bez paučine) su simboli džeparoša.

tetovaze9

Tigar i tekst ‘ubojica’ (na engleskom) su simbol agresije. Tetovaže na prstima znače da je visoko rankiran lopov i anarhist koji “nikada neće biti ispravljen”.

tetovaze10

Sa epoletom (vojna oznaka) tetoviranom na ramenu, ‘zvijezdom lopova’ i vjerskim tetovažama na prsima ovo je osoba koja je visoko pozicionirana u kriminalnoj organizaciji. Lubanja u središtu epolete može značiti: ‘Nikada nisam bio i nikada neću biti rob, niko me ne može prisiliti da radim’.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...