U Škotskoj uskoro počinje instalacija najveće “farme valova” na svijetu

Kada je u pitanju proizvodnja električne energije bez štetnih emisija, odnosno obnovljivi izvor energije, snaga valova se smatra mlađim rođakom vjetra ili solarne energije. Upotreba valova je došla nešto kasnije u igru i nije učinkovita kao vjetroelektrane ili solarni paneli, jer čak i najveća farma valova može generisati manje struje od manje vjetroelektrane.

Ipak, ono što izdvaja valove od vjetra i Sunca je to što oni neprestano traju. Solarna energija je praktična tokom dana, dok vjetroelektrane rade – sve dok ima vjetra.

Škotska drži 10 posto europskog potencijala za iskorištavanje energije valova

Škotska drži 10 posto europskog potencijala za iskorištavanje energije valova

Škotska, država koja ima izobilje valova, objavila je planove da napokon iskoristi ovaj resurs i izgradi najveću farmu valova na svijetu. Jednom izgrađena, farma će generisati 40 MW zelene energije – što je dovoljno za napajanje 30.000 domova. Projekat će biti završen do 2018. godine.

Škotska je idealno mjesto za korištenje ove prirodne sile. Na istočnom Atlantiku, njezine vode su prepune potrebnih pokreta za stalno generisanje energije. Uređaj koji će koristiti za pretvaranje valova u struju zove se Oyster, a radi tako što se lopatice kreću zajedno sa valovima, i na taj način stvaraju el. energiju. Ovi uređaji, njih između 40 i 50, bit će postavljeni na sjeverozapadnoj obali Škotske.

Važno je napomenuti da ovakva “farma valova” ne nanosi apsolutno nikakvu ekološku štetu.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...