5 Mitova o čokoladi

Latinski naziv za kakao stablo, Theobroma cacao, znači “hrana bogova”, a plod stabla i njegovi ukusni proizvodi jednostavno savršeno odgovaraju imenu.

I Maje i Azteci su vjerovali kako kakao zrna imaju magične i božanske atribute, koje su koristili u najsvetijim trenucima kao što su rođenje, brak i smrt. Do 17. stoljeća, čokolada je bila rezervisana za europsku elitu, koja je smatrala da ova tamna slastica ima hranjiva, ljekovita i afrodizijačka svojstva.

Naravno, u toku duge istorije čokolade rodili su se i brojni mitovi, a ovo su neki od njih…

 

5. Čokolada podiže nivo lošeg kolesterola

cokolada5

Ako ste odustali od čokolade u ime snižavanja LDL-a, lošeg kolesterola, žrtvovali ste uživanje u ovoj poslastici bez ikakvog razloga.

Iako je istina da čokolada sadrži kakao maslac, koji je zasićen mastima, mnoge masti u njoj dolaze iz stearinske kiseline, koja se ne ponaša kao zasićene masnoće. Mnoga naučna istraživanja su pokazala da čokolada uopšte ne podiže loš kolesterol, već zapravo, kod nekih ljudi može čak i sniziti razine kolesterola.

 

4. Čokolada uzrokuje hiperaktivnost

cokolada3

Pretjerane količine šećera su odgovorne za djecu koja skaču po kući, po zidovima, po plafonu, zar ne? Tako smo mislili. No, više od desetak kvalitetnih studija nisu uspjele pronaći bilo kakvu vezu između šećera u dječjim obrocima i hiperaktivnog ponašanja.

Postoje dvije teorije povezane sa hiperaktivnošću kod djece: okruženje koje stvara razdražljivost (rođendani, odmor, itd.) i / ili da je veza jednostavno u glavama roditelja koji očekuju hiperaktivno ponašanje nakon što djeca pojedu čokoladu. (Mi vjerujemo da djeca jednostavno skaču od sreće što su pojela ovo slatko čudo)

 

3. Čokolada uzrokuje akne

cokolada2

Iako će vam svaki tinejdžer reći da čokolada uzrokuje akne, studije koje se provode još od 1960. godine nisu pokazale nikakav odnos između čokolade i akni.

Opsežna studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association je zaključila da “Čokolada ne igra nikakvu ulogu u nastanku akni… čak ni velike količine čokolade nisu klinički pogoršavale akne.”

 

2. Čokolada uzrokuje karijes

cokolada1

Studija koja je istraživala razvoj karijesa od čokolade otkrila je da čokolada ima manje utjecaja na karijes od čistog stolnog šećera.

Naravno, većina nas ne gricka šećer, ali jedna studija je pokazala da čokolada upravo stvara suprotan učinak na naše zube. Studija iz Osaka University u Japanu je otkrila da se neki dijelovi kakaa, glavnog sastojka čokolade, zapravo bore protiv karijesa!

 

1. Čokolada je afrodizijak

cokolada4

Asteci su možda bili prvi koji su vjerovali da postoji veza između čokolade i ljubavnih osjećaja – Montezuma, njihov car, je konzumirao velike količine kako bi poboljšao svoje ‘romantične veze’, a poznato je da je i Casanova smatrao čokoladu ‘eliksirom ljubavi’.

No brojne studije još uvijek nisu pronašle uvjerljive dokaze da je čokolada afrodizijak. Istina je, čokolada smanjuje stres, povećava nivo sreće, a može imati afrodizijačka svojstva koja su isključivo psihološkog porijekla.

 

Slatka činjenica: Nekoliko naučnih studija je potvrdilo – Čokolada je zdrava

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,