Voynichev rukopis (manuskript) – Najmisterioznija knjiga na svijetu

Voynichev rukopis (manuskript) je detaljna knjiga koja ima 240 stranica i koja je napisana na jeziku ili pismu koje je potpuno nepoznato. Stranice rukopisa su prepune raznobojnih crteža čudnih dijagrama, čudnih događja i čudnih biljaka.

Ime je dobio po poljsko-američkom knjižaru Wilfrid M. Voynichu, koji je pronašao rukopis 1912. godine. Originalni autor rukopisa je ostao nepoznat, a analizom je utvrđeno da ova misteriozna knjiga datira između 1404. i 1438. godine. Zbog svih misterioznih faktora koje okružuju manuskript, postao je poznat kao “Najmisterioznija knjiga (rukopis) na svijetu”.

Voynichev-rukopis1

Postoje mnoge teorije o porijeklu i naravi rukopisa. Neki vjeruju da je bio farmakopeja, sa temom srednjovjekovne ili rane medicine. Zbog mnogih slika ljekovitog bilja neki ljudi smatraju da je ovo bio priručnik nekog alhemičara, ali i činjenica da su mnogi dijagrami vezani za astronomiju i biologiju (nepoznatih bića) dovela je neke maštovite teoretičare da predlože da je knjiga možda došla sa druge planete.

Jedna stvar u kojoj se većina teoretičara slaže jeste da su velike šanse da ova knjiga nije prevara, s obzirom na količinu vremena, novca i detalja koji bi bili potrebni da se napravi ovako vjerodostojno djelo.

U nastavku pogledajte kako izgledaju neke od stranica ovog misterioznog rukopisa, a cijelu knjigu možete pregledati ovdje.

Voynichev-rukopis2

Voynichev-rukopis3

Voynichev-rukopis4

Voynichev-rukopis5

Voynichev-rukopis6

Voynichev-rukopis7

Voynichev-rukopis9

Voynichev-rukopis10

Preporučujemo: Najveća knjiga na svijetu

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,