5 Najviših kipova na svijetu

Veliki kipovi se grade već hiljadama godina: od drevnih civilizacija, pa sve do modernog društva. Megalomanija, odanost religiji, komemoracija istorijskih događaja … razni motivi stoje iza raznih spektakularnih kipova. Najviši spomenici na svijetu uglavnom prikazuju različite reprezentacije Buddhe, a nalaze se u kontinentalnoj Aziji i Japanu.

Predstavljamo vam 5 najviših kipova na svijetu.

 

5. Guan Yin

Guan Yin

Visina: 108 metara

108 Metara visok kip Guan Yin nalazi se na južnoj obali Kine na otoku Hainan. Kip se sastoji od tri strane: jedna je okrenuta prema kopnu, a druge dvije strane su okrenute prema Južnom kineskom moru.

Kip se gradio šest godina, a izgradnja je završena 2005. godine.

 

4. Cristo-Rei

Cristo-Rei

Visina: 110 metara

Inspirisan poznatim kipom Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru, Cristo-Rei  je završen 1959, nakon 10 godina gradnje. Kip je otprilike iste veličine kao i poznati model u Riju, 28 metara visok, ali stoji na 82 metara visokoj strukturi u obliku kapije,  pa je ukupna visina spomenika 110 metara.

U podnožju kipa se nalazi osmatračnica koja pruža panoramski pogled na grad Lisabon, gdje se kip i nalazi.

 

3. Ushiku Daibutsu

Ushiku Daibutsu

Visina: 120 metara

Ushiku Daibutsu se nalazi u gradu Ushiku u Japanu. Posjetitelji ovoj statui Buddhe se mogu popeti liftom na platformu koja služi kao osmatračnica. Ovaj brončani kip je također poznat i kao Ushiku Arcadia.

Izgrađen je 1995. godine, a visok je ukupno 120 metara.

 

2. Laykyun Setkyar

Laykyun Setkyar

Visina: 130 metara

Laykyun Setkyar je drugi najviši kip na svijetu, a izgrađen je na vrhu PO Kaung Brda u blizini grada Monywa u središnjem Mianmaru.

U podnožju leži i najveći kip Buddhe na svijetu. Laykyun Setkyar je dovršen 2008. godine, a Buddha koji leži pored je napravljen 1991. godine.

 

1. Spring Temple Buddha

Spring Temple Buddha

Visina: 153 metra

Spring Temple Buddha je najveći kip na svijetu. Ukupna visina spomenika je 153 metara uključujući i 20 metara visoko prijestolje i 25 metara visoku građevinu na kojoj stoji.

Kip je dovršen 2008. godine, a nalazi se u Zhaocunu, Lushan provincija, Henan, Kina.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,