5 Prelijepih pećinskih kuća

Eko-friendly, zemljani domovi postaju sve popularniji, tako da ne bi trebalo iznenaditi da sve više ljudi traži način kako da živi u jednom od ovih prelijepih prirodnih skloništa (kao što je kuća na slici iznad smještena u Nas montanhas de Fafe,Portugal).

Zelena prednosti sama po sebi privlači, a uz moderni dizajn ne mora se žrvovati ni udobnost na koju smo navikli.

Pogledajte kako izgledaju neke od ovih neobičnih pećinskih kuća.

 

5. Red Rock Pećinska kuća

pećinska kuća

Cave Palace Ranch, Utah, zauzima 100 hektara zemljišta i smještena je u veličanstvenoj pećini crvene stijene. Ova kuća je smještena u pećini sa 4 velika otvora, a u njojse nalaze spavaća soba, dnevni boravak i blagovaonica, dvije dodatne spavaće sobe, i potkrovlje.

Solarni paneli je napajaju električnom energijom, a podzemni bunar je opskrbljuje svježom vodom. Fasada prepuna prozora daje sasvim dovoljno dnevne svjetlosti.

 

4. Koliba u pećini

pećinska kuća

Koliba u pećini se sastoji od tri pećine, a izgrađena je u 1770tim. Ima vrata, prozore i sve ostalo što se nalazi u normalnim kućama – osim struje i vode.

Ova stjenovita vikendica nalazi se na imanju od pet hektara šume i vrtova u Wolverley, Worcestershire, Engleska.

 

3. Pećinska kuća (za vilenjake)

pećinska kuća

Ako imate viška 1.500.000 $, možete kupiti The Cave House u Bisee, Arizona.

Ako vam unutrašnji bazeni koje puni planinski potok, privatna biblioteka, i 37 hektara nevjerojatnog pogleda ne zvuči dovoljno magično, preporučujemo da pogledate nekoliko Peter Jacksonovih filmova.

 

2. Ugodna pećinska loža

pećinska kuća

Beckham Creek Lodge Cave je skrivena na imanju od 280 hektara u Ozark selu.

Očuvanje prirodnih ljepota i mirnog krajolika je od izuzetne važnosti za vlasnike koji održavaju ložu koja nudi luksuz, mir, spokoj i nevjerovatne prirodne ljepote.

 

1. Kompleks pećinskih kuća

pećinska kuća

Dietikon, Švicarska, je kompleks od devet domova u špiljama koji je izgradio arhitekt Peter Vetsch.

Svi materijali korišteni za gradnju ovog kompleksa su prirodni i reciklirani, osim betona koji je korišten za čvrstoću kupole. Na nekim krovovima se nalaze vrtovi, dok drugi ostaju potpuno prirodni – i nestaju u krajoliku.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...