5 Životinja sa nevjerovatnim supermoćima

Kao ljudi, možemo biti ponosni na našu supermoć – najrazvijeniji mozak u prirodi. Ali, postoje neke životinje sa isto tako nevjerovatnim supermoćima, neke ne koje bi čak i Superman bio ljubomoran.

Ovo su samo neke od njih…

 

5. Besmrtnost

Turritopsis nutricula

Životinja: Meduza (vrsta: Turritopsis nutricula)

Pročitali ste ispravno. Besmrtnost. Na svijetu postoje meduze koje se nakon parenja vraćaju u doba maloljetnosti. Ponavljanjem ovog procesa, naučnici vjeruju da Turritopsis nutricula može živjeti zauvijek.

Smatra se da je ova meduza jedina besmrtna životinja na planeti. Trik pomoću kojeg Turritopsis živi vječno je proces koji se naziva transdiferentacija, koji pretvara jednu vrstu ćelije u drugu. Dok druge životinje mogu postići samo ograničen nivo transdiferentacije za regeneraciju određenih organa Turritopsi je jedina koja može regenerisati cijelo tijelo.

Nakon što je otkrila elixir vječne mladosti, ova malena životinja, koja je samo 5mm dugačka, postala je fokus mnogih studija morskih biologa i genetičara, kako bi saznali njenu tajnu besmrtnosti.

 

4. Ultrazvuk

delfin

Životinja: Delfin

Činjenica: Ako ste trudni, mnogi egzotični vodeni parkovi vam neće dopustiti da plivate sa delfinima. Zašto? Delfini vole trudnice.

Delfini komuniciraju ultrazvukom, tako da oni mogu čuti, pored vašeg, i otkucaje srca vašeg djeteta. Delfini smatraju trudnoću fascinantnom pojavom, i iako ne misle nikakvo zlo, okupit će se oko trudnice. Razlog zašto je trudnim ženama zabranjeno da plivaju sa delfinima, iako se čini da bi im upravo trebalo biti preporučljivo, jet taj što bi se neke žene mogle prepasti kada svi delfini pojure prema njima – i tužiti vodeni park.

 

3. Super-brzina

kolibri

Životinja: Kolibri

Kolibri radi sve brzo. Imaju najbrži metabolizam u životinjskom svijetu (osim kukaca), mogu imati i do 1.260 otkucaja srca u minuti, i zamahnuti krilima do 70 puta u sekundi.

Ova nevjerovatna brzina je omogućila kolibriju da postane jedina životinja koja je sposobna da lebdi u zraku, pa čak i da leti unatrag. Kao da im ova supermoć nije bila dovoljna, razvili su i dodatne: račvasti jezik, sposobnost da prežive u vrijeme nestašice hrane i sposobnost da lete preko 800 kilometara, a da se pri tome ne zaustave da bi spavali, jeli, ili se jednostavno odmorili.

 

2. Kamuflaža

hobotnica

Životinja: Hobotnica

One su najinteligentniji beskičmenjak na svijetu, mogu odvojiti ruke od tijela (da, hobotnice imaju ruke – a ne pipke), prskati tintom, kretati se u savršenom ritmu sa podvodnim strujama, provući kroz najsitnije otvore, i najfascinantije od svega – kamuflirati se i ‘potpuno nestati’ u djeliću sekunde.

Kada osjeti opasnost, hobotnica doslovno može promjeniti oblik u trenutku. Vrećice žutog, crvenog, smeđeg i crnog pigmenta, koji se zove kromatofore, omogućuju im da promijene boju tijela. Dok zatezanjem određenih mišića transformišu teksturu kože koja može izgledati kao glatki ocean ili hrapavi greben.

Pored svih supermoći koje hobotnice imaju, razvile su i dodatnu: Imaju tri srca!

 

1. Regeneracija

Aksolotl

Životinja: Aksolotl (Siredon pisciformis, ili Ambystoma mexicanum)

Zbog svog neobičnog izgleda: tijelo ribe, noge žabe i lice Pokemona, izgleda kao plod mašte nekog 3d modelera. Ipak,  Aksolotl je prava životinja.

Supermoć koju posjeduju je ekstremno razvijen nivo regeneracije. Mnoge životinje mogu regeneristai dijelove svojih tijela, ali aksolotl može regenerisati sve. Može regeneristati kompletna leđa, sve udove, oči, čeljusti, pa čak i srce. Ako vam to nije dovoljno impresivno: aksolotl može regenerisati i dijelove mozga! Ponekad čak, kada izgube nogu, regenerišu dvije.

To nije sve. Aksolotl se doslovno može kompletan obnoviti pomoću ‘rezervnih dijelova’ drugih aksolotla – uključujući i njihove glave.

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...