Zhangye Danxia – Šarena planina u Kini

Sa površinom od oko 400 kvadratnih kilometara , Zhangye Danxia je možda i najveće prirodno slikarsko platno na svijetu. Sa svojim prelijepim spektrom boja, zaista više liči na umjetničko djelo nego na prirodnu formaciju stijena.

Važno je naglasiti da je Danxia naziv za ovaj tip formacije stijena, dok je Zhangye mjesto. Ovo nevjerovatno područje je jako popularno među turistima, a također je, i po izgledu i po geološkoj formaciji, jedinstveno u svijetu.

sarena-planina1

Planina nudi nezaboravan prizor na gotovo svim svojim dijelovima, ali samo je ovaj dio, koji se nalazi u Gansu provinciji u sjeverozapadnoj Kini, stekao svjetsku slavu i dobio svoje mjesto na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine (2010. godine).

Čak i za majku prirodu, stvaranje ovakvog komada umjetnosti nije bilo lako. Zapravo, bilo joj je potrebno čak 24 miliona godina. Neobične boje stijena su rezultat taloženja crvenog pješčenjaka (peščara) i slojeva mineralnih depozita. Vjetar i kiša daju stijenama završni izgled rezbarenjem čudesnih i prekrasnih oblika – koji se razlikuju u boji, teksturi, obliku i veličini.

sarena-planina2

sarena-planina3

sarena-planina4

sarena-planina5

Preporučujemo i Republika Mauricijus: Zemlja od sedam boja

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,