Aeroball: loptica koja pročišćava zrak dok lebdi kroz vaš dom

Do sada smo samo u bajkama i filmovima naučne fantastike viđali ovakve pojave – kuglice koje lebde svuda oko nas. Novi dizajn poljskog dizajnera Jana Ankiersztjana, Aeroball – plutajući uređaj koji čisti i osvježava zrak dok se kreće, mogao bi ove naučno-fantastične scene uskoro pretvoriti u stvarnost.

Prototip ove levitirajuće sfere nedavno je osvojio nagradu Electrolux Design Lab 2012. Kugle se podižu pomoću helija, a kada im je potrebno punjenje, jednostavno se lagano spuste na tlo. Promjer im je 2.5 cm, a sastoje se od balona napunjenog helijem oko kojeg je omotan ultra-tanki filter za prečišćavanje zraka.

Aeroball

Pored toga što lebdi i prečišćava zrak, Aeroball ima još jedno ‘magično’ svojstvo: tokom dana se puni svjetlošću, kako bi mogao da svijetli cijelu noć.

“Ovogodišnji pobjednički koncept Aeroball-a je uistinu inovativni koncept koji koristi prostor na jedinstven način i oduševljava naše okruženje. On također mijenja našu percepciju čistača zraka, jer je osjetljiv na estetiku.”, Izjavio je Thomas Johansson, direktor dizajna u Electroluxu i voditelj žirija.

Aeroball je odličan način filtriranja zraka i oslobađanja od neugodnih mirisa. Samo zamislite: sitne loptice koje lebde u zraku, čiste zrak – i pri tome svijetle. Također, u planu je razviti i mirisne loptice za maksimalni učinak Aeroball-a.

 

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,