Pariške katakombe: Mračno i jezivo podzemlje Grada Svjetlosti

Ispod Pariza – Grada Svjetlosti, mode i shoppinga; grada kulture i umjetnosti; Louvrea, Notre-Damea i Eiffelovog tornja; Grada Ljubavi, Snova i Romanse – krije se mračno i jezivo podzemlje ispunjeno milionima ljudskih kostiju – Pariške katakombe (Catacombes de Paris).

Oko 20 metara ispod površine Pariza krije se zamršeni niz tunela koji su u vrijeme Rimskog Carstva bili kamenolomi na periferiji tadašnjeg Pariza. Kako se krečnjak (vapnenac) vadio iz tunela kamenoloma (rudnika), grad je rastao, sve dok se eventualno nije toliko proširio da su se građevine počele graditi i iznad samih tunela. Danas se vjeruje da su ovi tuneli ukupno dugački oko 300 km, a većina je još uvijek ostala neistražena.

Pariske-katakombe-1

Mračni i napušteni labirint tunela je dovoljno jeziv sam po sebi, ali ono što ga čini još bizarnijim je oko 6 -7 miliona posmrtnih ostataka koji su u njima smješteni u 18. stoljeću.

Pariz je već u kasnim 1700-tim bio velik i naseljen grad. A kako je broj stanovnika konstantno rastao, tako su i slobodne parcele nestajale – jedna po jedna – sve dok se konačno nije stiglo do gradskih groblja koja su svakako postala pretrpana i nehigijenska. U naporu da se dobiju nove vrijedne nekretnine, te da se grad oslobodi od opasnosti po zdravlje stanovnika, Parižani su iskopali sve grobove.

1786. godine otkopani su grobovi skoro sve i jednog preminulog stanovnika Pariza, a nakon dvije godine napornog rada, svi su premješteni u tunele napuštenog kamenoloma, danas poznate kao katakombe, odnosno kosturnice. Kasnije, neke kosti su iskorištene i za gradnju krajnje jezivih zidova i struktura u katakombama.

Pariske-katakombe-2

Zbog svoje starosti, ogroman dio kamenoloma nije dio službenih Katakombi jer se smatra nesigurnim. Ipak, veličina i dužina tunela ne sprječava lopove, umjetnike i radoznalu javnost da redovno ulazi u opasni labitrint. U 1980-im osnovo se čak i poseban pokret koji je imao za cilj da istraži napuštene tunele. Nakon što su otkrili tajnu kino salu u jednom od tunela, Patrick Alk, fotograf koji je bio dio ekspedicije rekao je da je ovo otkriće “bilo sramota, ali ne i kraj svijeta.” U tunelima postoje desetine drugih tajnih sastajališta, “Vi nemate pojma šta se dolje krije”, dodao je Alk.

Danas je organizovana posjeta katakombama dozvoljena, a u njih se nikada ne pušta više od 200 ljudi. Tura traje oko 45 minuta i pokriva oko 2 km katakombi.

Pariske-katakombe-3

Pariske-katakombe-4

Pariske-katakombe-5

Pariske-katakombe-6

Pariske-katakombe-7

Pariske-katakombe-8

Pariske-katakombe-9

Pariske-katakombe-10

Pariske-katakombe-11

Pariske-katakombe-12

Preporučujemo: Jeziva Kapela od kostiju: Capela dos Ossos, Portugal

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...