Drvene građevine i crkve na otoku Kiži, Rusija

U Onješkom jezeru u ruskoj republici Kareliji nalazi se otok Kiži, dugačak oko 6 i širok oko 1 kilometar, na kojem se mogu vidjeti zadivljujući primjeri ruske arhitekture iz 18. stoljeća.

Otok, koji je nekada pripadao Finskoj, je poznat po svojim drvenom građevinama, a posebno po dvije velike pravoslavne crkve izgrađene u 18. stoljeću – Crkva posredovanja Bogorodice i Crkva Isusova Preobraženja.

Otok-Kizi-1

Visoka preko 36 metara sa jedinstvene 22 lukovičaste kupole, Crkva posredovanja Bogorodice dominira krajolikom, a njena unutrašnjost je ispunjena ikonografijom svetaca iz pravoslavne vjere. Pored navedenih, na otoku se može pronaći još mnoštvo znamenitosti, kao što su najstarija Crkva Uskrsnuća sv. Lazara izgrađena 1390. godine, manje kapele, vjetrenjače i naselja podignuta prije nekoliko stotina godina.

Otok Kiži je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine 1990. godine, a 1993. zaštićen kao ruska kulturna baština. Posjeta otoku je dozvoljena, a posjetitelji se pozivaju da slobodno istražuju građevine u ovom otvorenom muzeju posvećenom jedinstvenoj historiji, arhitekturi i etnografiji regiona.

Otok-Kizi-2

Otok-Kizi-3

Otok-Kizi-4

Otok-Kizi-5

Otok-Kizi-6

Otok-Kizi-7

Otok-Kizi-9

Otok-Kizi-10

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: , ,