El Callejon del Beso: Aleja poljupca, Meksiko

Šarmantni grad Guanajuato u središnjem Meksiku ima mnogo turističkih ponuda, među kojima su obilasci kolonijalne arhitekture, arheoloških pronalazaka, posjete lokalnim radionicama koje izrađuju tradicionalne rukotvorine… i još mnoštvo drugih aktivnosti.

Uprkost tome što je jedna od najužih ulica u gradu, El Callejon del Beso, ili Aleja poljupca, je i daleko najpoznatija turistička atrakcija. Ova uličica je toliko uska da se susjedni balkoni gotovo dodiruju. Nju svaki dan posjećuje na stotine zaljubljenih turista (najviše tokom februara) koji strpljivo čekaju u redu da se poljube na trećoj stepenici ispod balkona. Prema legendi, parovima koji se poljube na ovom mjestu je zagarantovano 15 godina sreće.

Preporučujemo: Zašto se ljubimo?

Aleja-poljupca-1

Tradicija je nastala kroz lokalnu legendu, priču o tragičnoj ljubavi između Done Carmen, kćerke bogatog Španjolca i njezinog ljubavnika Luisa iz siromašne rudarske porodice. Donnin otac nije odobravao ovu vezu, pa je mladi Luis unajmio sobicu koja je bila direktno nasuprot prozora i balkona Donne. Kasno u noći kada svi zaspu, par bi se iskradao na balkon i poljbio preko uskog prolaza.

Nažalost, Donnin otac je otkrio njihovu tajnu, i u bijesu zgrabio nož i zabio ga u prsa svoje kćeri. Luis ju je pokušao zaštititi, ali se spotaknuo dok je skakao preko balkona i pao te slomio vrat na trećoj stepenici.

Aleja-poljupca-2

Aleja-poljupca-3

Aleja-poljupca-4

Aleja-poljupca-5

Aleja-poljupca-6

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,