Fengdu: Grad duhova, Kina

Visoko na planini Ming, na sjevernom kraju rijeke Yangtze nalazi se Fengdu, “Grad duhova” koji privlači turiste iz svih krajeva Kine i ostatka svijeta. Posjetitelji ovdje mogu uživati u radovima starih majstora koji su koristili jedinstvene stilove arhitekture i umjetnosti, te koji su uvijek slali istu poruku: dobro se nagrađuje dobrim, a zlo zlim.

Fengdu postoji već gotovo 2000 godina, a danas je ispunjen sablasnim osjećajem prošlosti. Njegova priča počinje još za vrijeme dinastije Han (206 pne – 220 ne), kada su dvojica dužnosnika odlučili pobjeći i nastaviti svoj život kao slobodni ljudi… Prema legendi, njih dvojica su u konačnici postali besmrtni. Yin i Wang, imena dužnosnika, su kasnije kombinovana u novu dinastiju, a njihov spoj znači “Kralj podzemlja.”

Fengdu-1

Većina popularnih znamenitosti u Gradu duhova imaju nazive koji asociraju na zagrobni život: “Prolaz duha mučenja” ili “Toranj posljednjeg pogleda na dom”, a tu su i kipovi koji prikazuju duhove i demone – zastrašujuća umjetnička djela koja predstavljaju ono što se događa poslije smrti sa onima koji su bili zli tokom života.

Ogromno lice koje se vidi na brdu zove se “Kralj Duh”, i upisano je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća skulptura isklesan u stijeni. 138 metara visok i oko 217 metara širok, “Kralj Duh” se može vidjeti iz cijelog grada.

Fengdu-2

Fengdu-3

Fengdu-4

Fengdu-5

Fengdu-6

Fengdu-7

Fengdu-8

Fengdu-9

Fengdu-10

Fengdu-11

Pratite nas:

Moglo bi vam se svidjeti i...

Tagovano kao: ,